БОРБА СА КОРОНОМ НИЈЕ НИ БЛИЗУ КРАЈА, А ВЕЋ СЕ ПОЈАВИЛА НОВА ОПАСНОСТ: У Кини умро човек због ХАНТАВИРУСА!

Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) кажу да су хантавируси породица вируса које преносе углавном глодари и могу да изазову разнолике болести код људи.

хантавирус
Хантавирус преносе пацови / Фото: Мак Ресмиса, ЕПА

Случајеви КОВИД-19 прошли су у уторак ујутро број од 381.000 широм света

У време када се свет суочава са коронавирусом, друге болести попут свињског грипа и птичјег грипа такође су почеле забрињавати неколико земаља. Једна од таквих болести која се појавила у Кини, која се још увек бори против коронавируса, је хантавирус.

Кинески Глобал Тајмс је на Твитеру написао да је један мушкарац у земљи позитивно тестиран на хантавирус. Према државним медијима, мушкарац, становник провинције Јунан, умро је у аутобусу током путовања у провинцију Шандонг због посла у понедељак.

Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) кажу да су хантавируси породица вируса које преносе углавном глодари и могу да изазову разнолике болести код људи. Назив хантавируса варира у зависности од региона. У Америци је познат под називом хантавируси „Новог света“, док је у Европи и Азији познат као хантавируси „Старог света“.

Хантавируси новог света могу изазвати плућни синдром хантавируса (ХПС), док хантавирус старог света може изазвати хеморагичну грозницу са бубрежним синдромом (ХФРС).

Симптоми хантавируса

Хантавирусни плућни синдром: Рани симптоми ХПС-а укључују умор, температуру и болове у мишићима, посебно на бедрима, боковима, леђима, а понекад и раменима. Заражена особа такође може имати главобоље, вртоглавицу, грозницу и стомачне проблеме. У случају касних симптома, обично после четири до 10 дана, може се показати кашаљ и недостатак даха. То може бити и кобно у неким случајевима.

Хеморагична грозница са бубрежним синдромом: У случају ХФРС-а, симптоми се развијају у року од једне до две недеље после контакта са вирусом. Али у ретким случајевима може проћи и до осам недеља да би се показали симптоми. Почетни симптоми укључују јаку главобољу, болове у леђима и трбуху, грозницу , зимицу, мучнину и замагљен вид. Са друге стране, касни симптоми су низак крвни притисак, акутни шок, цурење васкула и акутно затајење бубрега.

Еспресо / News18