Вучић: Крај ванредног стања у Србији на Ђурђевдан

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће ванредно стање у Србији бити укинуто у среду, на Ђурђевдан.

ванредно стање

Испуњена су оба услова која су била потребна да би се донела одлука о укидању ванредног стања, рекао је Вучић.

Вучић је прецизирао да укидање ванредног стања подразумева укидање полицијског часа и ангажовања војске у цивилне сврхе.

Епидемиолог Предраг Кон је нагласио да укидање ванредног стања не значи да је крај епидемије и пандемије и да ће и даље на снази остати одређене ванредне мере.

Вучић је најавио да би ванредно стање, а тиме и полицијски час могли бити укинути од четвртка, након што та одлука буде објављена у Службеном гласнику, а претходно усвојена у Скупштини.

Са укидањем ванредног стања укида се полицијски час и ангажман војске у цивилне сврхе.

Вучић је, у Хит твиту, рекао да су испуњена два услова: један да имамо седам дана испод 5 одсто раста потврђених случајева ковид 19, а други – да је мањи број људи на респираторима.

“Имамо и једно и друго, кумулативно стечене услове”, констатовао је он.

Указао је да очекује да ће сутра Влада и он, у складу са уставном и законском процедуром, добити образложено мишљење и став Министарства одбране, после чега се доноси закључак Владе, а онда уз потписе премијерке и њега одлука иде на Скупштину.

“Требало би да се нађе у Скупштини на Ђурђевдан, у среду. Чим буде објављена, укида се полицијски час, а то би требало да буде учетвртак“, објаснио је он.

Од тада, поручује, све је на одговорности грађана.

амерички стејт департмент
Фото: Printscreen

Рекао је да зна да је грађанима било тешко што су морали да проведу више времена у кући, што нису могли да се баве свим активностима које упражњавају, али и нагласио да је то био једини начин да сачувамо наше родитеље, и чак некада оне млађе.

„Мислим да смо највећим делом успели. Зато је сада битно да што пре кренемо. Ушли смо у пуцањ за убрзани економски опоравак. Да не каснимо у односу на друге, да пробамо на време да то урадимо, а уједно не угрозимо људе“, казао је он.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.