Упозорење експерта: Погубни ефекти хемикалија из пластике на репродуктивне органе и мушкараца и жена (ВИДЕО)

Изложеност пластици и другим опасним хемијским једињењима у савременом свету смањује величину пениса и број сперматозоида, нарушавајући плодност до те мере да је будућност људске расе угрожена, тврди врхунски епидемиолог Шена Свон у својој новој књизи.

пластика
Фото: Илустрација

„Једноставно речено, живимо у доба репродуктивног калкулисања чији се ефекти виде широм планете“, написала је у својој књизи „Одбројавање“.

Тренутно стање на пољу репродукције не може се наставити још дуго без угрожавања опстанка људи“, сматра др Свон.

Шена Свон је водећи еколошки и репродуктивни епидемиолог и више од 20 година проучава опадање броја сперматозоида и утицај хемикалија и фармацеутских производа у животној средини на репродуктивно здравље. Њена књига, објављена крајем фебруара, најпродаванија је у неколико научних категорија, преноси РТ.

Свон тврди да су фталати, који се користе у производњи пластике, и друге хемикалије довеле до таквих алармантних ефеката као што су: све већи број беба рођених са малим пенисима, драстично низак ниво тестостерона код мушкараца, број сперматозоида у западним земљама је опао за 59 одсто од 1973. до 2011. године, а плодност је опала за више од 50 одсто током протеклих пола века.

Др Шана Сван

Измењени су и репродуктивни развој жена и ниво естрогена.

„У неким деловима света данас су двадесетогодишњакиње мање плодне него што су њихове баке биле када су имале 35 година“, навела је Свон.

Репродуктивна катастрофа погађа и животиње, изјавила је научница, наводећи да су необично мали пениси откривени код алигатора, пантера и још неких врста, док све више јединки риба, жаба, птица и корњача имају гениталије оба пола.

„Уколико не предузмемо нешто, многе врсте на Земљи су у великој опасности“, истакла је Свон.

Написала је да људи испуњавају три од пет критеријума који дефинишу да ли је нека врста угрожена, а само једна од пет мора да се испуни да би нека врста била угрожена.

негативан природни прираштај
Фото: Д. Миловановић

Према студији Универзитета у Вашингтону, предвиђа се да ће пад стопе плодности преполовити становништво 23 земље, укључујући Шпанију, Јапан и Италију, до 2100. године. Глобална стопа плодности (број деце коју просечна жена роди током живота) пашће са 2,4 у 2017. години, што је мало изнад нивоа 2,1 који су УН одредиле као неопходан за одржавање тренутног броја становништва, на 1,7 у 2100. години.

Неки људи негирају алармантне трендове плодности, навела је Свон, док други то заташкавају јер сматрају да је планета пренасељена.

Потребно је потпуно модификовање хемикалија које се упумпавају у животну средину да би се обновила репродуктивност, закључила је она.

RT / Хронограф