Михајловић: Оставите наше материце на миру

Потпредседница Владе Зорана Михајловић казала је да и после више од седам година колико постоји Координационо тело за родну равноправност, на чијем је челу, добија питања чему родна равноправност у Србији и шта то жене желе, чиме су незадовољне и шта их угрожава.

зорана михајловић
И даље се питају шта жене желе: Зорана Михајловић

„У друштву дубоко укорењених патријархалних образаца, у којем су жене за исти посао мање плаћене, у којем им се постављају стаклени плафони за напредовање у каријери, у којем проводе два и по пута више времена на неплаћеним кућним пословима и бризи о деци и старима, у којем су им циљеви и амбиције омеђени родним стереотипима – шта јесте, а шта није женски посао, у којем су најчешће жртве насиља, па како да се сви заједно не запитамо – а где је ту равноправност и да ли такво друштво желимо да оставимо генерацијама које долазе“, навела је Михајловић за магазин Карактер и оценила да се готово свакодневно примећује да су женска људска права крхка и подложна угрожавању.

Истакла је да све чешће у јавности, како нашој, тако и светској, сведочимо покушајима да се право на абортус укине, било да је реч о САД, Хрватској, Пољској.

„Право на абортус је лично право сваке жене и ничије више. У нашој земљи штити га и Устав Србије и сваки покушај да неко други одлучује о телу жене, као и да се жене због тога стављају на стуб срама је примитиван и недопустив. Све чешће можемо чути коментаре, од црквених, али и појединих других званичника, да би требало ограничити право на абортус. А мој је одговор – оставите наше материце на миру! Не угрожавајте ни демократију, а ни животе и здравље жена. Јер шта је следеће? Да нам се деси Пољска и да жене умиру, јер им је забрањено да абортирају чак и ако то угрожава њихов живот? Боримо се против насиља над женама, а шта је ово ако не директан напад на жене и угрожавање њихових живота?! А шта је ограничавање абортуса ако не насиље над женама?“, напоменула је Михајловић.

Она је указала да несхватање значаја слободе избора и поштовања женских људских права није велика новост, бар не код нас, где 85 одсто грађана сматра да је родно засновано насиље уобичајена појава, 29 одсто да је то приватна ствар, а 63 одсто се слаже с тим да је добра жена она која слуша свог мужа чак и када се не слаже с њим.

„Ако знамо и да сваки четврти младић сматра да један шамар није насиље, као и да је сексуално узнемиравање прихватљиво као шала и део одрастања, а свака трећа млада особа да је девојка која носи уску сукњу и мајицу сама крива у случају да буде нападнута, онда су нам све то сигнали да морамо да допремо до сваког детета, до сваког одраслог човека, да негујемо културу ненасиља, емпатије и међусобног уважавања“, нагласила је Зорана Михајловић.

Бета