Путин се обраћа ујутру у 8 сати, а Шојгу у пола девет

Председник Русије Владимир Путин обратиће се јавности у среду ујутру у 8 сати, а министар одбране Сергеј Шојгу говориће у 8.30 сати.

владимир путин
Владимир Путин

Путин се обраћа ујутру у 8 сати, а министар одбране Сергеј Шојгу говориће у 8.30 сати., јавља Спутњик Србија и најављује да ће оба обраћања бити емитована посредством ове медијске куће, тако да ће гледаоци моћи да их прате уживо.

Спекулише се шта је разлог одлагању обраћања које је требало да буде вечерас у 20 сати по московском времену. Амерички Форбс извештава, позивајући се на своје изворе у Кремљу, да је до померања дошло како би се сачекало „да се Далеки исток пробуди“, тако да цела земља гледа обраћање у исто време.

Подсетимо, у уторак су Луганска Народна Република, Доњецка Народна Република, Херсонска и Запорошка област саопштиле да ће од 23. до 27. септембра бити одржани референдуми за улазак у састав Русије.

Референдумско питање ће гласити: Да ли сте за улазак ЛНР у састав Руске Федерације, као правног субјекта Руске Федерације?

У исто време биће одржани и референдуми у Доњецкој Народној Републици, Херсонској и Запорошкој области.

Посланици Народног већа ДНР усвојили су закон о референдуму.

Закон о референдуму Доњецке Народне Републике по питању уласка у састав Руске Федерације као субјекта РФ ступио је на снагу у ДНР.

Истовремено, Централна изборна комисија Русије је саопштила да ће помоћи изборним комисијама ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области да припреме изборна места на територији Русије за грађане који су били принуђени да напусте своје домове.

Немачки медији тврде да је Јевгениј Балицки рекао да ће бригаде доносити људима на кућну адресу листиће за референдум, да би гласали. Све ће се дешавати уз присуство полиције како не би било неправилности.

Централна изборна комисија за референдум о уласку ДНР у састав Русије одржала је први састанак у Доњецку. Размотрена су организациона питања.

Раније је парламент Луганске Народне Републике усвојио закон о одржавању референдума у републици. Већ га је потписао лидер ЛНР Леонид Пасечник.

Шеф администрације Запорошке области Евгеније Балицки такође је саопштио да ће референдум о уласку Запорошке области у састав Русије бити одржан од 23. до 27. септембра, као и да је одговарајући документ већ потписан.

Јуче су Јавне коморе Луганске и Доњецке Народне Републике изашле са иницијативом да се под хитно спроведу референдуми о уласку у састав Руске Федерације.

владимир путин
Фото: Александар Милачић, Спутњик

Како показују истраживања агенције за испитивање јавног мњења ИНСОМАР, огромна већина становника ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области желела би да њихове територије по завршетку специјалне операције уђу у састав Русије. На гласање намерава да изађе 83 одсто у ЛНР, 80 одсто у ДНР, 72 одсто у Запорошкој области и 65 одсто у Херсонској области.