Захарова подсетила Запад како је НАТО лишавао воде и струје српски народ током бомбардовања

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова подсетила је Запад на речи бившег портпарола НАТО-а Џејмија Шеја који је 1999. године оправдао циљане нападе на инфраструктуру Југославије услед којих су цивили остајали без струје и воде.

москва о младићу
Марија Захарова/Фото: Pinterest

„Генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, шефу европске дипломатије Жозепу Борељу и службеницима Беле куће за сећање“, написала је Захарова на Телеграму и навела цитат бившег представника Алијансе од 25. маја 1999. године.

Упитан зашто НАТО лишава грађане земље струје и воде, Шеј је одговорио да га не брину проблеми српског народа. Такође је истицао да су југословенске власти требало да прихвате услове Алијансе како би престало бомбардовање инфраструктуре.

„Ако Милошевић заиста хоће да његови грађани имају воду и струју, све што треба да уради јесте да прихвати услове НАТО-а и ми ћемо прекинути ову кампању. Док то не уради, наставићемо да нападамо циљеве који снабдевају његову војску струјом. Ако то буде имало последице по становништво, то је проблем Милошевића. Прекид водоснабдевања и струје користе се против народа Србије, а ми смо их ‘искључили’ заувек или на дуже време зарад живота 1,6 милиона Косовара који су протерани из својих домова и чији су животи озбиљно угрожени. Неће се свима допасти ова разлика, али та разлика је за мене кључна“, рекао је својевремено представник НАТО-а.

двадесет година после
НАТО бомбардовање Србије / Фото: Youtube printscreen

Подсетимо да је овог пролећа портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, подсетила председника Швајцарске Конфедерације Игнација Касиса да је подривање темеља епохе после Другог светског рата иницирано бомбардовањем и ракетирањем мирних југословенских градова 1999. године од стране НАТО блока.

Према речима Захарове, руска страна у последње време бележи изјаве швајцарских власти у вези са догађајима у Украјини, које Москву наводе на основана питања. Конкретно, према речима портпарола, председник Конфедерације, који је истовремено и на челу Федералног департмана спољних послова, Игнацијо Касис је у интервјуу луксембуршком издању „Ле Котидјен“, 7. априла „гласно објавио“ о пропадању „епохе која је почела крајем Другог светског рата, а током које ниједна суверена и демократска земља на континенту није била нападнута“.

„Желели бисмо да подсетимо шефа швајцарске државе да је подривање темеља послератне епохе, као и слом система међународног права иницирао НАТО блок бомбардовањем и ракетирањем мирних југословенских градова 1999. године. Таква заборавност и својевољна интерпретација историјских чињеница у корист политичке ситуације апсолутно су неприхватљиве“, наводи се у коментару Захарове, објављеном на порталу руског министарства, у мају ове године.

драган бујошевић
НАТО бомбардовање РТС-а / Фото: Танјуг, ЕПА

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.