Преминуо Пеле

Прослављени бразилски фудбалер Пеле преминуо је у 83. години живота.

Пеле
Фото: Профимедиа

У болници је био од 29. новембра због процене хемиотерапије коју прима од септембра 2021. године, када је утврђено да има тумор дебелог црева.

Убрзо су из болнице „Алберт Ајнштајн“ из Сао Паола саопштили да болест напредује.

У међувремену су се појавили снимци који су приказивали Пелеа како се игра са лоптом који су дали наду, али ову битку није могао да добије.

Током каријере је играо за Сантос и Њујорк Космос.

Рекордер је Бразила по броју голова. Мрежу је затресао 77 пута за 92 утакмице и освојио четири Светска првенства.

Ћерка фудбалера, Кели Насименто, огласила се путем свог Инстаграм профила.

Кели је објавила слику читаве породице како држи руке поред фудбалера уз веома емотивну поруку.

– Све што смо, ми смо то због тебе. Бесконачно те волимо, почивај у миру – написала је на Инстаграму ћерка легендарног фудбалера.

Био је и остао узор многим играчима, а нарочито члановима фудбалске репрезентације Бразила, који су му спали подршку током Светског првенство у фудбалу чији је домаћин био Катар.

Пеле
Фото: Т. Михајловић

У болници провео последње дане

Како је јавио ЕСПН Бразил, Пеле је крајем новембра примљен у болницу јер му је „цело тело отицало“ пошто се у претходне две године борио са канцером дебелог црева. А не само да је сада откривено да се рак проширио, но и следеће:

„Пелеов долазак у болницу у јужном делу Сао Паула није био заказан. Доведен је због општег отицања тела и то у уторак, 29. новембра. У болницу га је довела супруга, Марсиа Аоки. По доласку, медицинско особље је ‘констатовало да постоји опште отицање организма, али и срчана инсуфицијенција. Други проблем који је тада примећен је чињеница да хемотерапија која је коришћена током претходних месеци није дала никакав позитиван резултат код тумора који се налази у више органа ‘краља фудбала’. Потом је Пеле подвргнут многим детаљним прегледима, како би се утврдило тачно стање органа које је захватио канцер у метастази, али иако јавности нису откривани детаљи, било је јасно да стање уопште није добро.

Пеле
Фото: Принтскрин Instagram / iamkelynascimento

Примљен узнемирен, збуњен…

Када је примљен у болницу ‘Алберт Ајнштајн’, он је био врло узнемирен, а једна од дијагноза је била и психички проблеми у виду збуњености. Зато је један од прегледа у среду био на тему утврђивња има ли код чувеног фудбалера и хепатичке енцелофатије. Ово стање, као и резултати борбе против канцера која више није давала резултате, бринули су и медицинско особље и породицу. Пеле је толико био слаб тих дана, да се „једва сам хранио“, писао је ЕСПН Бразил.

Пеле је пре неколико месеци такође био у болници у Сао Паулу, јер се борио и са инфекцијом уринарног тракта, али се све време наставила борба са лечењем тумора. Ту битку је, на крају, и изгубио.