Деца из Азије су најздравија на свету, али њихових 11 навика су незамисливе у Србији

Неколико студија је показало да су деца из Азије најздравија на свету. Које њихове навике бисмо могли да уврстимо у свакодневицу наших малишана?

деца из азије
Фото: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia

Многе азијске земље су уврстиле одређене норме у живот деце захваљујући којим су здравија од својих вршњака. Која су то правила?

Не дају деци да читају из велике близине

У доста кинеских школа на пример, су постављене препреке које помажу клинцима да остану здрави. Читање са очима преблизу књизи штети виду, па су на столове у школама инсталиране шипке које то онемогућавају и помажу да деца одрже правилно држање.

Вежбе за очи

У кинеским основним и средњим школама ученици морају да раде вежбе за очи које побољшавају циркулацију и опуштају очне мишиће. Вежбе се састоје од шест серија које обухватају трљање различитих зона очију, а раде се два пута дневно.

Тестови се раде напољу

Пракса писања тестова напољу има за циљ да ученици не варају током рада, јер наставници могу да их удаље једне од других што није извољиво у учионици.

То није све, јер постоје и здравствене предности – осим што су на свежем ваздуху и на сунцу, боравак напољу смањује ниво стреса код деце.

Носе маске

У Јапану много људи носи маске и то је најнормалнија навика. Исто се односи и на децу.

Лајв стриминг часови

Када због времена постане несигурно да се иде у школу, неки кинески наставници држе часове онлајн, али не снимају унапред лекције већ се укључују лајв. Тако деца не пропуштају ништа ни када је лоше време. Онлајн настава помаже и клинцима који живе даље од школе и којима је отежан долазак до школе.

Мале порције

Ручак у школама у Јапану има за циљ да деца не буду гладна, али ти оброци углавном немају главно јело. Порције су мале и у њима су риба, поврће, месо, а намирнице су локално узгајане.

Боравак напољу

У Јужној Кореји је све популарније планинарење и камповање. Чак су и они који живе у градовима почели све чешће да бораве у природи и тако се чува ментално здравље одраслих, али и деце.

Пешке до школе

У многим азијским земљама деца ходају до школа уместо да се возе аутобусом, посебно у урбаним зонама.

Видео: Јапанска деца уче животне вештине чистећи учионицу.

Контролисано коришћење интернета

Влада у Јужној Кореји је чак увела законе који спречавају децу млађу од 16 година да после поноћи користе интернет. Широм земље су никли и кампови у којим се млади рехабилитују од зависности од интернета.

Деци се даје већа одговорност

У Јапану је нормално да деца самостално обављају многне активности. Очекује се да ће сама доћи у школу, обављати кућне послове, а помажу и да се учионице очисте. На тај начин уче да буду независна и одговорна и да се боље брину о себи.

Здрави оброци

Многе азијске земље налазе различите начине који помажу да оброци за децу буду што здравији. У Јапану поврће је главно јело у оброку, а много мање се једу месо, млечни производи и шећер. Супа је исто обавезна на столу, а у Кини се много користе и гоџи бобице, лимунске траве, ђумбир. Деца пију и чај уместо сокова.

Ивана Стојанов, Задовољна.рс

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.