НИЈЕ ХТЕО ДА ИГРА ЗА ЊИХ: Енглези очајнички измишљају зашто Новак није „ГОАТ“

Енглезима је Новак Ђоковић нека врста „киселог грожђа“ још од најранијих дана његове тениске каријере, када су његови родитељи одбили њихову понуду да српском тенисеру доделе британско држављанство, како би он играо под њиховом заставом.

новак ђоковић
Фото: Susan Mullane, Ројтерес

У тренутку када је Новак Ђоковић освојио трећи сет у финалу Ролан Гароса за 2023. годину, чак и највећи критичари српског тенисера остали су и без последњег аргумента. Свима је јасно, обарањем рекорда по броју освојених гренд слемова, Ђоковић је и званично постао највећи тенисер свих времена. Или би макар требало свима да буде јасно…

Међутим, тако не мисли редакција Гардијана, барем ако је судећи по чланку новинара Бена Брамбла који је објављен у овом престижном британском медију.

Много пажње јавности изазвала је Брамблова колумна под насловом “23. гренд слем титула Новака Ђоковића је рекорд – али молим вас, не називајте га највећим свих времена”. У њој колумниста износи низ запањујућих “аргумената” који указују на то да Ђоковић, упркос свим постигнућима на тениском терену, ипак није учинио довољно да се сматра највећим.

Оно што је најспектакуларније није лични став аутора текста, него разлози које он наводи. Преносимо само неке урнебесно смешне делове овог дела објављеног на вебсајту Гардијана.

“Многи кажу да је Ђоковић сада највећи свих времена. Међутим, многи и оклевају да кажу тако нешто. Делује да је Федерер барем једнако велики. Могу ли бројеви да лажу? Да!”, пише Брамбл и наговештава у каквом ће се надреалном смеру ова тирада кретати.

“Претпоставимо да наиђе тенисер који је висок три метра. Сваки његов сервис је ас. Никада не губи свој сервис-гем. Освоји 30 гренд слемова. Да ли је он највећих свих времена? Не. Таква идеја је смешна. Или, претпоставимо да почне нови светски рат, а већина младих мушкараца буде регрутована у војску. Ипак, гренд слемови се и даље играју, а неко освоји 30 гренд слемова. Да ли је тај потенцијални играч највећи? Свакако да није. У разматрање морају да се узму и други фактор, као што је ера у којој игра или можда физичке предности”, стоји у још једном непроцењивом делу колумне.

Бен Брамбл је професор филозофије на “Аустралијском националном универзитету” и некадашњи тенисер у јуниорској конкуренцији. И да, ово заиста пише у Гардијановом чланку.

новак ђоковић
Фото: Clodagh Kilcoyne, Ројтерес

Брамбл додатно развија свој “аргумент”.

“Од 2019. године Ђоковић је освојио осам ГС турнира. Међутим, током тог времена Федерер је био престар и често повређен и није могао да игра на свом врхунцу, а конкуренција је генерално била прилично слаба. Није да се тих осам слемова не рачунају. Међутим, вреде мање. Следеће, треба узети у обзир физичке предиспозиције. Ђоковић није висок три метра, али је екстремно брз и флексибилан. Он је, како се каже, ‘човек од гуме’. То је изузетна физичка предност. Дозвољава му да продужи поене и сломи противнике. Његове вештине су свако битан део његових успеха, али његове физичке предности истовремено смањују величину његових достигнућа”, наводи професор Брамбл.

“Можда ће неко рећи да Ђоковић има бољи међусобни скор са Федерером. Али то није релевантно јер су били на својим врхунцима у различито време. Федерер је био најбоље верзија себе од 2004. до 2009. године, а Ђоковић од 2011. до 2016”, пише тениски “стручњак”.

Ненамерно комични текст Гардијана коментарисао је и Грег Руседски, својевремено четврти играч света.

“Ово је ‘клик-бејт’ чланак. У питању је лично мишљење без чињеница. Ово што је Новак постигао је надчовечански у било којој ери тениса – 23 слема и још није готово. Играо је у истом периоду као Федерер и Надал. Новак је са 36 година на путу да освоји календарски слем. Нема дискусије. Новак је највећи свих времена”, написао је 49-годишњи тенисер из Монтреала који се такмичио као професионалац од 1991. до 2007. године под канадском и британском заставом.

Биковић прозвао Британце због текста о Ђоковићу

Познати српски глумац, Милош Биковић, огласио се поводом историјског успеха Новака Ђоковића, најбољег тенисера света.

Ђоковић је у недељу ушао у историју тениса освојивши 23. гренд слем титулу, чиме је постао најтрофејнији тенисер у историји на највећим турнирима.

Биковић се осврнуо на сраман текст британског Гардијана у ком је критикован Ђоковић. У тексту овог портала се наводи да Новакови трофеји вреде мање од оних које је освајао Роџер Федерер.

„Другим речима: ‘Новак је бољи од других и зато није највећи играч свих времена јер је супериоран… да је гори онда би био најбољи’. Па не, ово је победа“, написао је Биковић на Твитеру.

новак ђоковић
Фото. Амир Хамзагић, АТА Имиџиз / Антонио Ахел, АТА Имиџиз

Ђоковић је у финалу Ролан Гароса победио Норвежанина Каспера Руда и дошао до треће титуле на том гренд слему.

Хронограф / Спорт клуб / Нова с