(ВИДЕО) МИЛАТОВИЋ ПОНИШТИО СВЕ ШТО ЈЕ РЕКАО У БЕОГРАДУ: У Сребреници геноцид, највећи злочин након Другог светског рата

Само дан после званичне посете Београду, током које се заложио за изградњу бољих односа између Београда и Подгорице, црногорски председник Јаков Милатовић данас је својим видео укључењем током церемоније обележавања двадесетосме годишњице злочина у Сребреници практично поништио оно што је изговорио после састанка са Александром Вучићем у српској престоници.

јаков милатовић

Он је током свог обраћања злочин у Сребреници назвао геноцидом:

– У једном од највећих злочина на простору Европе после Другог светског рата у Сребреници су убијени људи због другачијег имена, националне и верске припадности. Ово страдање је сведочанство бешчашћа, али и опомена генерацијама које долазе да се таква страхота више никада не сме поновити.

Бескомпромисно суочавање са свим трагичним догађајима из прошлости и јасно адресирање одговорности од кључног је значаја за изградњу међунационалних и међуверских односа на овом простору.

Међународни суд правде и међународни кривични суд за бившу Југославију овим одлукама дали су кривчноправни одговор у односу на геноцид у Сребреници, а свима нама остаје и људска дужност да одлучно осудимо било какве покушаје релативизације.

Жао ми је што због представљања Црне Горе на НАТО самиту нисам у могућности да данас посетим Поточаре и поклоним се сенима недужних сребреничких страдалника.

Свакако, то ћу као председник Црне Горе са особитим осећајем пијетета учинити првом наредном приликом, казао је Милатовић.

В.Н, Новости