Све већа употреба етеричних уља, проверите зашто

Брз живот, загађење ваздуха, стрес, све су то узрочници многих бољки са којима се данас суочава велики број грађана. Изненадне главобоље, немогућност да нормално дишете, пад имунитета и још много тога узроковани су управо стварима које смо навели у првој реченици. Многи ове бољке покушавају да реше на природан начин, а има ли шта природније од биљака и биљног екстракта? Реч је о етеричним уљима, а у наставку сазнајте зашто је порасла њихова употреба.

Шта су етерична уља и како се добијају?

Етерична уља су екстракти биљака који су веома концентрисани и садрже мирисне, али и све корисне супстанце које једна биљка има. Добијају се процесом дестилације или есктракције биљних материјала као што су корен, цвет, лист, кора или стабљика биљке. Немају све биљке исту количину уља у сваком свом делу. Оно је распоређено у зависности од тога која врста је у питању, па неке врсте највише уља имају у цвету, неке у листу, корену и слично.

Најчешћи начин за добијање етеричних уља је дестилација. Уколико сте некада гледали како се пече ракија, схватићете да су опрема и процес слични. Наиме, биљни материјал се ставља изнад воде која се загрева и испарава, а затим водена пара повлачи са собом честице уља. Након тога се долази до кондензације, односно пара и честице уља одлазе у део за хлађење који пару поново претвара у воду и на тај начин раздваја уље које је лакше. Свака течност одлази у посебну посуду, а ми добијамо чисто биљно уље.

За шта се све употребљавају етерична уља?

Етерична уља имају широку примену и користе се за различите сврхе, посебно ако желите да водите здрав живот. У наставку прочитајте неколико примера за шта се све употребљавају:

Ароматерапија: Етерична уља су један од главних делова ароматерапије. Заправо, овај третман који се користи за побољшање физичког, менталног и емоционалног стања није ни могућ без етеричних уља која имају умирујући, освежавајући и стимулативни ефекат.

Масажа: Као што је случај са ароматерапијом, тако се и у масажи обавезно користе етерична уља. У зависности од стања у ком се налазите, користе се и различите врсте уља. Примера ради, код спортске масаже користе се уља за опуштање мишића, код масаже главе користићете уља која опуштају и ослобађају вас главобоље и слично.

Козметика: Широку примену етерична уља нашла су и у козметичкој индустрији. Многи козметички производи попут сапуна, крема, лосиона, шампона, парфема обогаћени су етеричним уљима која, поред пријатног мириса имају и потенцијалне благодети на кожу и косу.

Медицина: У традиционалној медицини етерична уља су широко распрострањена, а њихова употреба датира далеко у прошлост. Данас се најчешће користе за ублажавање симптома прехладе, кашља, главобоље или мучнине. Такође су веома корисни као лек за синусе јер су прави савезник ваших дисајних путева.

Освежавање простора: Етерична уља се често користе и као природни освеживачи простора. За ову сврху најчешће се користе у комбинацији са дифузерима који помоћу водене паре испуштају честице мирисног уља у простор. Ово се примењује и током сезона грипа када се у дифузер укапавају уља која имају антивирусна својства.

Чишћење домаћинства: Неке врсте етеричних уља могу да се користе и за чишћење домаћинства јер имају антимикробна својства. Нека од уља са овим својствима су уље лимуна, нане или чајевца.

Борба против инсеката: Није реткост да се одређена етерична уља користе и за терање инсеката! На пример, инсекти нису љубитељи мириса уља чајевца, лаванде, лимунске траве или нане. Такође, уље чајевца ће вам ублажити свраб од уједа инсекта.

Најпопуларнија етерична уља и њихова намена

Иако свако етерично уље има одређене бенефите, постоји неколико врста које су апсолутни шампиони када је у питању њихова употреба. За крај текста прочитајте која уља се најчешће употребљавају и за шта су добра.

Лаванда: Једно од најпознатијих етеричних уља је уље лаванде. Његова популарност лежи управо у благом и пријатном мирису који има умирујући и опуштајући ефекат, због чега се најчешће употребљава за ублажавање анксиозности, несанице и главобоље.

Нана: Уље нане, менте или пеперминта има освежавајући мирис који продире дубоко у дисајне путеве и прави је природни лек за ублажавање главобоље и других симптома упаљених синуса.

Рузмарин: Етерично уље рузмарина има стимулишући ефекат и најчешће се користи за побољшање концентрације, памћења и циркулације.

Лимун: Мирис лимуна, односно његовог етеричног уља, доноси свежину и одлично расположење, враћа енергију. Такође је број један када је у питању борба против грипа, у комбинацији са дифузером.

Чајевац: Етерично уље чајевца има снажна антисептичка и антимикробна својства и користи се за третирање акни, опекотина, гљивичних инфекција и других кожних проблема.

Пре коришћења било код етеричног уља добро прочитајте упутства. Реч је о јаким хемијским једињењима која могу да изазову иритацију на кожи и већина се користи разблажена са другим, базним уљима.