МОЋНИ НОВАК ПРЕГАЗИО СИНЕРА У ФИНАЛУ ТОРИНА: Ђоковић освојио историјску титулу на Завршном турниру! Ово пре њега нико није урадио

Новак Ђоковић је још једном исписао историју тениса! Први је играч у историји који је седам пута освојио Завршни турнир.

новак ђоковић
Фото: Marco Alpozzi/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

Српски ас је у финалу у Торину савладао домаћег играча Јаника Синера са 6:3, 6:3 и тако освојио историјски трофеј.

Меч је трајао сат и 43 минута.

Било је ово његово девето финале на Завршним турнирима. Новак је кући носио пехаре 2008, 2012, 2013, 2014, 2015. и 2022. године, а тој колекцији је додао и 2023. годину.

Ово је 98. титула Ђоковића у каријери и јури Џимија Конорса који је први са 109 титула. Испред је и Роџер Федерер са 103 титуле, али нема сумње да Новак може да их достигне и престигне већ наредне године, уколико га послужи здравље и заобиђу повреде.

Кренуло је сјајно за Ђоковића. Направио је брејк у четвртом гему првог сета. Тај гем је обележила и туча на трибинама „Пала Алпитура“ у Торину. Интервенисало је обезбеђење и избацило хулигане. То није пореметило Новака који је спасао две гем лопте.

У наставку сета тенисери су узимали своје сервисе, па је Новак после 38 минута игре добио први сет за 6:3.

Одмах на старту другог сета Ђоковић је направио брејк, и то са нулом! Са нулом га је и потврдио. Ђоковић је нанизао десет узастопних поена, пре него што је изгубио први.

Тенисери су до седмог гема одржавали свој сервис, а онда смо видели спектакуларан гем од скоро 16 минута игре. Синер је искористио осму гем лопту, а Новак пропустио две брејк шансе.

Синер је у наредном гему опасно претио, имао 0:30 и напао сјајно, али је направио катастрофалну грешку. То је још једном поновио, па је гем отишао на тас Новака.

Под таквим притиском Италијан је много грешио на свом сервис гему и првом дуплом сервис грешком практично одсвирао крај меча.

ЂОКОВИЋ – СИНЕР 6:3, 6:3

ТОК МЕЧА

2. СЕТ

6:3 – Готово је! Новак је освојио историјски седми трофеј на Завршном турниру.

5:3 – Спасавао се Новак као зна и уме. Синер је имао 0:30, а онда је направио две невероватне грешке.

4:3 – Невероватан гем су одиграли Новак и Јаник! Гем је трајао скоро 16 минута а Синер га је добио после пуно мука. Италијан је искористио седму гем лопту, док је Новак пропустио две брејк лопте.

4:2 – Новак се извукао из опасне ситуације. Јаник је стекао две везане брејк лопте. Новак је трпљиво освајао поен по поен и задржао брејк предности.

3:2 – Коначно један лакши сервис гем за Синера. Уписао јеас сервис, као и два винера.

3:1 – Ђоковић је одсервирао чудесан гем. Прва три поена је освојио из три аса, а затим сервис винером стигао до гема.

2:1 – Штета, штета, штета! Новак је пропустио три брејк шансе. На једној је имао зицер, али је погодио врх мреже, па је лоптица отишла у аут.

2:0 – Свих осам поена у другом сету узима Ђоковић. Стигао је до 9. аса.

1:0 – Брејк већ на старту другог сета! И то са нулом! Навијачи покушавају да дигну Синера, шаљу му енергију са трибина, али њему тренутно нема помоћи.

1. СЕТ

6:3 – Тачно 38 минута трајао је први сет. Толико је било довољно Новаку да демонстрира силу против Италијана.

5:3 – Са два аса, при резултату 30:30 Синер је стигао до свог трећег гема.

5:2 – Шести ас у мечу за Нолета, нови винер. Функционише и други сервис, па српски ас без изгубљеног поена осваја гем.

4:2 – Синер је тек сада уписао први ас сервис у мечу. А и Новак је нешто слабије одиграо гем, вероватно свестан да својим сервисима може да дође до сета.

4:1 – Нови, пети ас у мечу, за потврду брејка. И опет Новак без већег проблема узима сервис гем.

3:1 – БРЕЈК! Новак први задаје ударац! Синер је имао комотних 40:15, али је Новак са два винера спасао гем, а затим у наставку стигао до брејка.

Током четвртог гема меч је прекинут једно време јер су се на трибинама потукли навијачи. Обезбеђење је брзо реаговало и избацило део њих.

2:1 – Нова два аса Новака, укупно већ четири у мечу. Још један нешто лаганији сервис гем за српског аса.

1:1 – Узима Синер свој први сервис гем. Тешко ривали узимају Синеру сервис гемове, сјајно сервира италијански тенисер.

1:0 – Добар и сигуран старт Ђоковића. Без изгубљеног поена, са два аса Новак креће у меч. Публика је већ почела са игрицама, у неколико наврата је добацивала пре завршеног поена.

Курир спорт