СЗО припрема агенду за НОВЕ ПАНДЕМИЈЕ – Српски „јахачи Апокалипсе“ поново у седлу (ВИДЕО)

Која то нова смртоносна пандемија прети после ковида 19, када ће она да се појави и да ли смо спремни, али и остале државе на планети, шта је пандемијски споразум међу државама Светске здравствене организације (СЗО), који није потписан 31. маја, питања су која су ових дана прошла испод радара због локалних и глобалних актуелности.

нове пандемије
Фото: Shutterstock

Важне вести од пре недељу дана су да су земље чланице СЗО започеле годишњу скупштину у нади да ће побољшати глобалну спремност за смртоносне епидемије попут ковида 19.

Према извештајима светских медија, здравствени званичници се утркују да натерају свет да пристане на нове начине припреме и борбе против неизбежне будуће пандемије.

Истовремено, како је објављено, пројекат усвајања „споразума“ о пандемији на седници СЗО пре неколико дана одложен је јер су се појавиле несугласице око дељења информација о патогенима који изазивају пандемије и технологији која се користи за борбу против њих.

Стручњаци кажу да ће сада најбоља шанса за решавање пандемије на скупштини бити предложене измене међународних здравствених прописа СЗО из 2004. године, а амандмани би требало да подстакну земље да појачају капацитете за узбуњивање, откривање и сузбијање пандемије и да сарађују на међународном нивоу, наводи се у глобалним медијима.

Истог дана, 31. маја, највећи светски протест против СЗО почео је у Јапану, а покренуо га је бивши министар унутрашњих послова и комуникација и садашњи посланик у Представничком дому Казухиро Харагучи!

Пандемијски потенцијал, према СЗО, имају вирус птичјег грипа, ебола, марбуршка грозница…

У овом часу, како наводе страни и домаћи стручњаци, много вируса и других патогена имају пандемијски потенцијал, а неки од њих су авијарна инфлуенца (ХПАИ) или познатија као птичји грип, ебола и марбуршка грозница, али и корона вируси.

Зоран Радовановић епидемиолог, каже за Данас да је потреба за пандемијским споразумом проистекла из искуства са борбом против ковида 19.

„У овој пандемији живот је изгубило бар 25 милиона људи у свету, а уз мало више међународне координације и бриге за општи интерес тај трагични биланс је могао да буде знатно мањи. Отуда предлог стручних тела Светске здравствене организације (СЗО) да се наредна пандемија спремније дочека. Све 193 чланице СЗО у начелу су се сагласиле да је потребно да се на основу стечених искустава и уочених мањкавости прилагоди и осавремени Међународни здравствени правилник (усвојен 2005, а ступио на снагу 2007. године). Сада су се као проблем појавиле поједине формулације у нацрту завршног документа који је требало да буде усвојен последњег дана маја. Неке земље сматрају да је текст сувише разводњен да би био ефикасна основа за суочавање са претњама, а друге да је сувише рестриктиван“, појашњава професор.

авифавир
Фото: Иља Питаљев, Спутњик

Радовановић: Реална опасност од нове пандемије

Према његовим речима, реална је опасност да ће у догледној будућности јавити нова пандемија, попут ковида 19 пре пет или сиде пре више од 40 година.

„Неизвесно је да ли ће се то десити за месец дана или за 20 година, али је сваком разумном човеку јасно да пандемија са којом смо се сада суочавали није последња у историји цивилизације. Потенцијал да изазову наредну пандемију имају ебола и марбуршка грозница, са смртношћу између 25 и 90 одсто, али и зика грозница и грозница долине Рифт, од којих не умире ни сваки стоти болесник. Треба, међутим, имати у виду да и наизглед безазлена болест, због масовности оболевања, може да однесе милионе живота (ковид 19 је, рецимо, имао смртност знатно мању од један одсто)“, каже тај стручњак.

Набраја да тренутно имамо разлога да се бојимо вируса птичје инфлуенце Х5Н1, који се показао способним да пређе баријеру врсте и зарази краве, козе и друге животиње, па да се са њих пренесе на човека.

„Не треба губити из вида ни да се до сада седам вируса корона пренело на човека. Прва четири су сада позната као изазивачи назеба, али су доводили до пандемија током претходних векова, када су се први пут појавили (прилично тачно може да се одреди период када се то десило). У овом веку изненадила су нас још три корона вируса – изазивач тешког акутног респираторног синдрома, скраћено САРС-а 2093, блискоисточног респираторног синдома, скраћено МЕРС-а 2013. и ковида 2019. године. Ко може да тврди да баш ових дана са слепих мишева на човека није пренет осми такав вирус са јаким пандемијским потенцијалом? У пандемији, као и у рату, можемо да успемо само ако се заједнички бранимо“, напомиње Радовановић.

нове пандемије
Фото: О протесту против СЗО у Токију, од 31. маја 2024. године скоро ниједан светски медиј није известио! / Фото: Printscreen https://crisis24.garda.com/alerts/2024/05/japan-activists-plan-to-protest-at-hibiya-open-air-concert-hall-in-tokyo-from-1300-may-31

Шеклер: Листе микроорганизама

Вирусолог Миланко Шеклер, доктор ветеринарске медицине са Ветеринарског специјалистичког института Краљево, каже за Данас да се листе микроорганизама који имају потенцијал да изазову пандемију праве већ годинама уназад.

„Највећи пандемијски потенцијал углавном имају зоонозни агенси и они су сигурно три четвртине заступљени. Зато је неминовна мултидисциплинарна сарадња, пре свега, између ветеринарске медицине и хумане, али и са биолозима у смислу улоге дивљих животиња у целој тој причи. Иако је та тема непопуларна, она је увек актуелна што потврђује догађај авијарне инфуленце, инфекције која је мени као тема најближа јер се тиме бавим целог живота. Последњих година било је невероватних ситуација по питању развоја, напредовања и еволуције тог вируса (нама најпознатијег подтипа такозваног птичјег грипа Х5Н1 прим. аут)“, објашњава тај стручњак и додаје:

Чудни преласци вируса са птица, сисара на човека

„Огромни су губици дивљих животиња, пре свега у Јужној Америци, поготову код морских сисара између којих се вирус преноси лако са једне на другу јединку. То се досад сматрало врло ризичним, односно да вирус почне да се преноси међу појединим сисарима. Истовремено, досад никада нисам чуно нити сам то учио на факултету, у Америци се десило да је вирус инфлуенце почео да се преноси између крава. Почео је да се преноси са крава на живину, са живине на краве, са краве на краву и повремено, додуше екцесно, са крава на људе. У последњих неколико месеци имали смо три случаја оболелих људи, срећом благи су симптоми. Управо то јасно указује да вирус пелази са птица на сисаре, па на човека што показује како неке ствари могу да се десе, чак и неочекивано“, истиче наш саговорник.

Према његовим речима, нико није очекивао да краве могу да оболе од инфлуенце и постану значајан резервоар вируса чије се огромне количине излучују путем млека.

„То се никада није десило“

„То се никада није десило. Има и даље. Фармери који производе млеко имају велики број млечних крава у фармама, а на тим местима живе и мачке. Испоставило се да је било угинућа мачака које су храњене тим сировим млеком. То значи да је вирус прелазио са једне врсте сисара на другу“, истиче Шеклер.

Додаје да ове примере даје као илустрацију и њима би требало да се бави струка без оптерећења јавности и без питања јавности.

Пандемијски споразум СЗО већ спада у политичке ствари. Одлуке које доноси та организација су на нивоу препорука. Не постоји тело које може да натера неку земљу да спроводи то што је СЗО препоручила“, нагласио је он.

Радмила Бриза, Данас

Наслов, опрема, додаци: Хронограф