НОВИ САД: Игле, шприцеви на све стране! ДЕЦА У ОПАСНОСТИ на путу до школе – Проблем медицинског отпада око Метадонског центра (ФОТО) (ВИДЕО)

Грађани који живе у околини Клиничког центра Војводине годинама се жале надлежним институцијама на проблем медицинског отпада, који остаје иза зависника који долазе по терапију у Метадонски центар. С обзиром на чињеницу да су шприцеви и игле медицински отпад и као такав и – опасан отпад, грађани су се обратили тиму Зелене патроле, у нади да ће се проблем пре решити ако буде видљив.

метадонски центар
Непосредно окружење Клиничког центра Војводине, упркос томе што имају радника запосленог за одржавање зелених површина

– Медицински отпад се, у свим законским и подзаконским актима у Европи и код нас, третира као опасан отпад. Опасан отпад се код нас третира аутоклавима. Аутоклави су обичне парне машине које на високим температурама изврше стерилизацију и онда узмете у некаквом разбијачу, некаквом млину, самељете део механичког отпада и баците га на сметлиште. И то практично остаје тако. Они савесни то обаве тако. Они несавесни опасни отпад просто баце на комуналну депонију и он представља извор повреда оних који се крећу по сметлиштима и постају преносници неких заразних болести – истиче проф. Др Рајко Бојичић, Green Energy save group d.o.o. из Новог Сада.

Међутим, грађани Новог Сада који живе у улицама око Метадонског центра су у страху за безбедност своје деце која свакодневно, на путу до школе, пролазе улицом у којој је Метадонски центар последње две године. Деца не иду на сметлишта, али су свакодневно у опасности да се повреде о одбачене игле и шприцеве, које користе неки зависници, приликом доласка по метадонску терапију.

метадонски центар
Ето, тако вам изгледа Булевар Европе, град културе и српска Атина, закључује Љиљана Јовановић, правиница у пензији

Да се разумемо, ми немамо ништа против да се зависници лече. Метадонска терапија се добија у бочицама и тако се и користи. Опасност коју препознају грађани, овог дела града је у томе што зависници и даље носе са собом шприцеве за убризгавање других наркотика и неодговорно их одбацију дуж улица и зелених површина. Наиме, Метадонски центар је био на улазу у Клинички центар Војводине и онда је због инцидента са наоружаним зависником нађено „соломонско“ решење тако што је премештен у улицу Миколе Кочиша, преко пута Коњичког клуба. Већ две године покушавамо да решимо овај проблем и поред обећања градоначелника Вучевића, које је дао једном медију да ће тај Метадонски центар бити измештен са ове локације апсолутно се ништа није десило. Њима је овде избушен један улаз који заправо личи на трафику и не дозвољава им се улаз на главни улаз психијатрије, где улазе и остали пацијенти, који наравно ту треба да се лече и против чега ми немамо ништа против. Свесни смо тога да тим људима треба помоћи – каже Страхиња Бојовић, глумац.

метадонски центар
Страхиња Бојовић: Грађани који живе у улицама око Метадонског центра у страху су од медицинског отпада (читај: шприцеви и игле)

– Жалили смо се у Скупштини града Новог Сада за представке и предлоге, били смо у Скупштини Војводине…Нема коме се нисмо жалили. Нећемо дозволити да проблем остане такав какав јесте и желимо да се Метадонски центар измести. Једно од решења је покретни Метадонски центар или у Домовима здравља где би зависници, у контролисаним условима, добијали своју терапију свакодневно.- Милош Обрадовић одговара на питање шта желе грађани овог дела Новог Сада.

– Републичким прописом је регулисано да се на територији Републике Србије у четири центра организују, при психијатријским установама, посебне установе за лечење болести зависности. Клинички центар Војводине је установа која је у надлежности Аутономне покрајине Војводине. Значи, Аутономна покрајина Војводина равноправно, као оснивач Клиничког центра Војводине требало би да реши питање Метадонског центра у Новом Саду. Нигде не стоји да то мора бити у улици Миколе Кочиша него постоји могућност да се одреди посебно где ће та локација да буде. Да ли смо ми грађани другог реда а ово је прва градска зона. Ето, тако вам то изгледа: Булевар Европе, град културе и српска Атина! – закључује Љиљана Јовановић, правница у пензији.

метадонски центар
Милош Обрадовић: Моје дете које има једанаест година мора да зна шта су игла и шприц!

– По питању чистоће, безбедности пре свега наше деце, пролазника и нас самих се ништа није померило. Обратили смо се граду, покрајини, Комисији за предлоге и представке који су били отворени да нас саслушају и дошло је до тога да су нам изјавили да ће центар бити измештен али ништа се по том питању није померило. Највећи проблем је што ЈКП Градска чистоћа никада не збрињава ову врсту отпада. Они су Комисији за предлоге и представке написали два дописа да су урадили посао. Посао апсолутно није урађен, они нису зашли у ове шуме. Овај део, који видите, већ 50 година није у плану одржавања. Највећи проблем је да ЈКП Чистоћа почне да ради свој посао! Ја подвлачим да смо ми овде сви апсолутно за то да се овај Метадонски центар измести и да наша деца, пролазници и ми сами овде живимо безбедно и у чистом окружењу. – каже Страхиња Бојовић, глумац.

метадонски центар
Страхиња Бојовић: Зависници злоупотребљавају наркотике и при томе су деца из ових улица сведоци света тога

Позивајући се на Закон о доступности информација од јавног значаја Војвођанска зелена иницијатива се обратила: Клиничком центру Војводине, Покрајинском секретаријату за здравство и ЈКП Чистоћа, у вези с проблемима на које указују становници улица у непосредној близини Метадонског центра. Нико од контактираних није одговорио на наша питања.

Најновија вест:

Изграђена је ограда за Метадонски центар, са излазом на улици Миколе Кочиша, што за последицу има боравак зависника дирекно на пешачкој стази и улици Миколе Кочиша. Грађани су послали фотографију из које се види да зависници на овај начин ометају саобраћај и угрожавају безбедност возача и своју безбедност.

метадонски центар
Постављена ограда између Метадонског центра и улице Миколе Кочиша

Ружа Хелаћ, Војвођанска зелена иницијатива

Погледајте емисију „Нови Сад – Грађани другог реда“, из документарног тв серијала „Зелена патрола на делу“ Војвођанске зелене иницијативе: