Ратково: Само се још Богу нисмо жалили!

Институције нас замајавају кажу грађани Раткова. Тражим технолошко решење за проблем – тврди власник.

ратково
Деца затворена у куће јер услед загађења немају где напољу да се играју 

Муке с којима се суочавају грађани Раткова почеле су кад је СО Оџаци издала у закуп земљиште, у непосредној близини њихових кућа, фирми Агро Пелет Системи д.о.о, која се бави производњом пелета.

– Прашина потиче од бала сојине сламе. Током прераде сојине сламе у пелет, ствара се прашина која директно иде у наша дворишта и куће. Та прашина пада и на воће и поврће и све нам је загађено од тога. Кад киша пада прашина се лепи на плодове и све је практично закржљало због тога.

Жалили смо се у општини Оџаци а они су нам рекли да ће тај предузетник запослити тридесет радника. Међутим, власник фабрике није испоштовао ни обећање о броју запослених радника а ни стандарде приликом градње фабрике. Осим сина и њега, тренутно су запослена само три радника. Фабрика ту ради већ осам година а да нема све неопходне дозволе за рад. Обраћали смо се за помоћ свим надлежним институцијама, од Сомбора до Новог Сада. Нигде нисмо наишли на разумевање. Неколико пута смо звали инспекторе. Власнику фирме неко дојави да ће доћи инспекција и он на време искључи машине, па нас инспектори оптуже да га лажно пријављујемо.

Само се Богу нисмо жалили!

Ми не знамо шта да радимо и коме да се обратимо. Жалили смо се и Министарству заштите животне средине, они су нас поново упутили на СО Оџаци.

Он је то закупио 2010. године на 50 година за 10 000 динара годишње. Он тај простор не одржава, осим прашине која нас гуши, ту има и амброзије на коју су многи у Раткову алергични – каже Милан Глушац, становник Раткова који је неколико последњих година пријављивао проблем инспекцијама и у више наврата се обраћао за помоћ Зеленој патроли.

– Још 1965. године је било предвиђено да се на овој локацији изгради парк са зимзеленим дрвећем и базен за децу из Раткова. Овај план није остварен. А сада су ови из општине довели овога да нас трује. Моја кућа је 50 метара одавде. Завршио сам у болници и доктори су утврдили да је дошло до гушења. И дан данас ја не могу да спавам људски, јер он ради и ноћу. Једне ноћи ја нисам смео да легнем од гушења.

Кад сам дошао код њега да поразговарамо о томе он је рекао да је такав договор постигао са општином. Затворили су пет – шест предузећа у Раткову а њему који запошљава три радника омогућили да ради и да не поштује стандарде. Решење је да се ово измести, да се деци која расту омогући нормалан и здрав живот – на крају је и заплакао Радисав Миковић, чија башта, двориште и кућа највише страдају од прашине која се шири током свакодневног рада фабрике пелета.

Радисав Миковић

Јарослав Ђурчиански, власник фирме Агро Пелет Системи д.о.о. је дошао у току снимања емисије за документарни тв серијал Зелена патрола на делу и рекао да има све неопходне папире за рад, да се придржава свих стандарда за нормалан рад. Када је суочен с фотографијама на којима се види како се с његове фирме шири прашина и прекрива насеље у близини, он је прихватио одговорност за то и рекао:

– Да, јесте. То се дешава кад се нешто поквари у фирми а не сваки дан, како ме грађани оптужују. Истина је да смо имали забрану за рад јер нисмо имали употребну дозволу. Тада нас је инспекција затворила и ми смо после набавили употребну дозволу.

Власник каже да је закупио земљиште на 90 година уз годишњи закуп од 500 евра. Јарослав Ђурчиански пита: – Знате ли ви колико треба новца и времена да се направи оваква хала?! Ја не знам за технолошко решење за прашину која настаје у овом процесу производње и у потрази сам за решењем. Да ли неко мисли о производњи и запошљавању?!

Грађани одговарају: – Само три запослена, његов син и он! Није вредно проблема, за здравље и животну средину, које им прави својим привредним активностима.

Василија Улхарик, становница Раткова каже: – Живим у улици која гута ту прашину. Имам двоје унучића који су ту. Имамо ми у улици још деце. Немамо где ту децу да изведемо да се играју. Не можемо их пустити на улицу због безбедности. Држимо их по двориштима. На тој локацији је била шумица. Многа деца имају здравствених проблема због те прашине. Да се разумемо ми, ја не кривим власника фирме – нама су криви они који су му омогућили да ради на тој локацији. Ми немамо никакве користи од рада те фирме.

Василија Улхарик из Раткова

– Ту у близини живи моја мајка, не сме да изађе напоље због прашине. Ево, моји ораси не рађају последњих година откад ради ова фирма за производњу пелета. Ту смо садили тополе и тај простор је био лепо уређен да су деца могла да се играју. Ту је био и терен за игру, а сада је све неуређено и заудара од некаквих отпадних материја. Довезао је и стајско ђубриво које је ту одложио. Амброзија се размножила на овој локацији. Ја сам ишла на инфузију и примала лекове кад је амброзија била у цвату. И деца су имала проблема. Он овај простор не држи у реду – жали се Славица Савић, чија је кућа у непосредној близини ове фирме.

Грађани Раткова сматрају да би било најбоље решење да се ова фирма измести из њиховог места, јер не верују да ће проблем бити успешно решен, ако већ није за претходних девет година. Власник фирме обећава да ће наћи и применити техничко решење које ће умањити емисију прашине, која је последица технолошког поступка производње пелета.

Текст и фотографије: Зелена патрола / Хронограф

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.