Сусрети свештенства и монаштва у Молдавији, Петиција Патријарху Московском да одбаци Сабор на Криту

Отац Теодор Зисис, професор Димитрије Целенгидис и други свештеници из Грчке, били су позвани у Републику Молдавију, да тамошњем свештенству и монаштву говоре о Критском сабору. Видео снимак који следи, је кратак извод из говора оца Теодора, на грчком, с румунским преводом, у коме он, у кратким цртама, објашњава развој догађаја на Атосу и апелује на Руског Патријарха Кирила и Свети Архијерејски Синод, који у овом тренутку заседа у Москви, да се боре за веру и укажу на одступање од ње на Криту.

krov.moldavija

Грчка делегација се такође сусрела и са надлежним епископом Петром, са којим је имала свеобухватан и врло плодоносан разговор, током кога је пронађен заједнички основ по свим питањима која се односе на екуменизам. Штавише, у дискусији са свештеницима и монасима, током округлог стола, која је трајала неколико сати, припремљен је заједнички текст и послат Патријарху Московском и све Русије и  Светом Синоду. У тексту, који су потписали и молдавски епископ Петар и епископ Украјинске православне цркве Лонгин (Жар), се захтева да Патријарх и Свети Синод бране веру и одбаце Критски сабор.

На крају треба истаћи да преко 70 свештеника и 5 манастира, од којих су многи били присутни на овим сусретима, и даље не помињу епископе Молдавске цркве, нити Патријарха Кирила, због њиховог првобитног прихватања неправославног текста о „Односима“, који говори о инославнима, а који је, без суштинских измена, усвојен на сабору на Криту. Велико је надање међу многима у Молдавији, да ће руски Патријарх и Свети Синод сада одбацити овај текст као неправославан и неприхватљив и, на тај начин, повратити поверење верних у Молдавији.

С енглеског: Зорана Миљевић