ОСЛОБОЂЕН Ђура Ваврош, ЕКОЛОШКИ АКТИВИСТА! ЧУПАЛИ ДРВЕЋЕ које је посадио па ТУЖИЛИ ЊЕГА

Данас је Виши суд у Суботици донео правоснажну ослобађајућу пресуду за Ђуру Вавроша, еколошког активисту.

ђура ваврош
Овде је заоран ветрозаштитни појас који су грађани Криваје неколико пута садили – каже Ђура Ваврош/Фото: Војвођанска зелена иницијатива

Подсећамо овим се коначно завршио вишегодишњи судски спор, у коме је компанија КРИВАЈА д.о.о. тужила Ђуру Вавроша, председника еколошког удружења „Храст“ из Криваје, за нарушавање пословног угледа и кредитне способности.

– Грађани Криваје су посадили ветрозаштитни појас и за то је добијена и дозвола општине Бачка Топола. Прво смо засадили 1.200 садница, али су из компаније Криваја д.о.о. то изорали. Поново смо засадили још 700 садница дуж целог насеља, али су они опет све изорали. То сам изјавио у емисији „Зелена патрола“ и на основу тога је компанија Криваја д.о.о. поднела тужбу у којој су тражили да ме осуде на годину дана затвора. Коначно се завршило вишегодишње мучно раздобље у мом животу. Наставићу да се борим за здраву животну средину! – каже Ђура Ваврош.

Ова пресуда је веома значајна (као и ослобађајућа пресуда Драгану Печурици, еколошком активисти из Бачке Тополе) за све еколошке активисте у Србији!

Ђура се искрено захваљује свима који су га ових година подржавали током судског процеса: Зеленој патроли, становницима МЗ Криваја, еколошким организацијама из целе Србије, медијима, јавности и Сретену Ђорђевићу, адвокату који га је заступао у овом судском процесу.

За више информација контакт телефон: 063 1 666 955, Ђура Ваврош

Наши читаоци су раније имали прилике да сазнају из медија да је Ђура Ваврош, председник Еколошког удружења „Храст“, добитник Зеленог листа за 2013. годину, најпрестижнијег еколошког признања у Р. Србији.

Ваврош је био оптужен за дело из Члана 239 став 1 Кривичног законика, због наводног изношења неистинитих података и неистинитог пословања приватног тужиоца, а у вези са наводним узурпирањем државног земљишта и нанете штете том привредном друштву.

Тужилац се позива на емисију „Е то је Ђура посадио“ , из документарног тв серијала „Зелена патрола на делу“, на део интервјуа емитованог у овој  емисији, који почиње од 18:28 минута. Погледајте видео: