Почеле припреме за изградњу Спомен-парка Гвозденом пуку у Прокупљу

Прокупље – Уклањањем стабала у Железничком парку у Прокупљу, данас је почела припрема за изградњу Спомен-парка Другом пешадијском пуку Српске војске првог позива „Књаз Михајло” из Првог светског рата, који је због своје ратне историје назван „Гвоздени пук”.

спомен-парк
Центар Прокупља (Фото Љ. Митић)

Уклањањем стабала у Железничком парку у Прокупљу, данас је почела припрема за изградњу Спомен-парка Другом пешадијском пуку Српске војске првог позива „Књаз Михајло” из Првог светског рата, који је због своје ратне историје назван „Гвоздени пук”.

Тај први део посла биће завршен за неколико дана, када следи уклањање расвете ради изградње Спомен-парка, саопштило је Јавно-комунално предузеће „Хамеум”, које обавља радове.

Влада Србије са 29 милиона динара финансира Спомен-парк који се уређује у знак захвалности Општине војницима „Гвозденог пука”, који су 12. октобра 1918. године ослободили Прокупље.

Свечано отварање Спомен-парка уз „државну манифестацију” је предвиђено за 12. октобар, поводом 100 година од завршетка Првог светског рата.

Спомен-парк ће бити крај Железничке станице јер су се ту окупили војници који су 1912. године кренули у Балканске ратове, наставили да ратују током Првог светског рата и потом до 1920. године били у Београду као „лична гарда” краља Петра Карађорђевића.

Кући се вратио тек сваки пети припадник „Гвозденог пука”, најодликованије и најславније војне јединице Српске војске.

Пре скоро две године, 19. августа 2016. је било објављено да је Општина Прокупље „почела реализацију пројекта изградње” по идејном решењу академског вајара Чедомира Ристића – споменика у облику ордена – „Карађорђеве звезде”, с „више фигура”, висине пет метара, налик на „крајпуташе”, са информацијама о „Гвозденом пуку”.

Спомен-парк ће, како је тада било објављено, по идејном решењу архитекте Милана Радовановића чинити две целине: једна са спомен-обележјем, клупама и чесмом – „за одмор”, а друга с дечијим игралиштем и спортским теренима – „за рекреацију”. (Бета)