ГОЛГОТА ХЕРОЈА С КОШАРА: ДАО ЈЕ ОКО ЗА СРБИЈУ А СЕДМОРО ДЕЦЕ МУ ГЛАДУЈЕ Новица: Секу ми струју, полиција упада у кућу, истерују ме с посла, НЕМАМ ХЛЕБА ДА ЈЕДЕМ!

Да није било нас бораца, не би било ни Србије. Како државу није срамота, зашто нас се стиди? Борили смо се часно, нисмо бацили пушке и побегли. Крварио сам за ову земљу, а сада сам остављен и заборављен. Секу ми струју, полиција упада у кућу, истерују ме с посла, немам хлеба да једем, деци за млеко и пелене… Срамота!

новица спасић
Фото: Приватна архива

Овако прича за Курир одликовани ратни херој с Кошара и отац седморо мале деце Новица Спасић (40), коме су пре десетак дана у кући у Бојнику код Лесковца исекли струју.

Као припадник Специјалне извиђачко-диверзантске јединице, изгубио је лево око и рањен је у леву ногу 1999. године, спасавајући двојицу сабораца. Данас овај борац живи у беди, у трошној кући, добија инвалиднину од 24.000 динара, а после свих мука, доживео је и да остане без струје.

– Тог јутра дошли су људи из ЕПС, без икаквог документа и налога, и исекли ми струју. Молио сам их да не чине то због деце, молио да ми дају шансу да платим на рате, али није вредело. Дуг је достигао 89.000. Условили су ме или да одмах платим све или да секу. Нисам имао, шта ћу – понижен је Спасић.

Додаје да се раније жалио надлежнима јер је добијао велике износе за рачуне, као и да струјомер погрешно очитава, али нико није одреаговао.

– Разочаран сам. Плаћали смо колико смо могли, прошли месец сам уплатио 20.000. Ово је срамота. Нисам добио ни опомену. Сва храна у фрижидеру се покварила. Народ је чуо шта се десило, скупили су новац и уплатио сам тај дуг, срећа, па су укључили после неколико дана – каже Спасић.

новица спасић
Фото: Приватна архива

Поред свих мука, одликовани ратни херој истеран је с посла, тренутно је незапослен, а како каже, где год да тражи посао, затварају му врата.

– Кад чују да сам рањаван и да имам посттрауматски стресни поремећај, сви ме одбијају. Инвалид сам 70 одсто, а комисија каже да сам способан за рад. Није проблем, желим да радим, али где – очајан је Новица:

– Нас десеторо је згрчено у две собе, али ето, бар смо то успели да средимо захваљујући добрим људима, али и акцији вашег листа. Болестан отац живи с нама. Најтеже ми је због деце. Вриштали су у мраку, једно дете болује од епилепсије и боји се мрака. Нисмо имали ни за свеће.

Новица, који је бранећи Србију остао без ока, очајан је јер се он и његова деца муче, а често остају и гладни.

– Некада супруга и ја истрпимо па не једемо неколико дана, да би имала дечица. Треба пет ђака да спремим за школу, одакле ми паре? Немам да им купим ни свеске, ни књиге, ни прибор. Не знам где да нађем новац – прича нам Новица хватајући се за главу од муке.

новица спасић
Фото: Приватна архива

Уколико желите да помогнете да Новица Спасић и његова породица имају достојанствен живот, то можете урадити уплатом на неки од ових рачуна: број динарског рачуна: 200-36118555-50; број девизног рачуна: 200-108451300-30

Упад полиције – Мислили да сам дилер

Новица Спасић живи са супругом Јеленом, имају седморо деце: Тијану (14), Јовану (12), Николу (10), Ђорђа (8), Данила (7) и двогодишње близанце Лазара и Лену. Деца су гледала и када је полиција упала у њихов дом.

– Упали су ми у кућу, кажу да сам дилер. Какав дилер? Немам ни за храну. Ништа нису нашли, а на свој захтев сам радио тест на све дроге. Наравно, било је негативно. Не можете ви тек тако неког да малтретирате, још су имали неисправан налог, написали да сам рођен 1999 – присећа се Новица.

Акција Курира: Помогли навијачи Партизана

Пре две године Курир је покренуо хуманитарну акцију, а навијачи Партизана и други људи великог срца помогли су да Новица Спасић, који је на Косову изгубио око, добије неопходно помагало. Он је тада, после десет година чекања, напокон добио нову очну протезу за лево око. Протезу која кошта више од 100.000 динара, али и храну, гардеробу и играчке за децу, обезбедили су му навијачи Партизана уз помоћ великог броја људи.

Мина Бранковић, Курир

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.