ПРЕМЕШТАЛИ МРТВОГ ЧОВЕКА Самохрани отац умро на послу, па га прогласили риболовцем да би ФУНКЦИОНЕР СНС ИЗБЕГАО ПОСЛЕДИЦЕ

Дејан Голубовић из Пирота, непријављени радник обезбеђења „Соко Груп“ на коридору 10, који је умро као чувар градилишта, проглашен је риболовцем, да Зоран Ливаја, члан ГО СНС и власник фирме, не би сносио последице.

дејан голубовић
Фото: Душан Миленковић, РАС Србија

Тако тврди његов отац Мики Голубовић, али и колеге које су биле сведоци овог немилог догађаја, који се десио 5. маја 2014. године. Тада је смрт наступила као последица његове болести, астме, а задесила га је у булдожеру на градилишту. Уместо да се цео случај пријави полицији и инспекцији рада Беле Паланке, на чијој територији се то десило, по инструкцији Новице Мадића, главног повериника „Соко Груп“, то је онемогућено док се Голубовићево тело не пребаци на другу локацију. То је и урађено, односно возилом пикап мртав човек је пребачен километар даље од градилишта, а записником је констатовано да је реч о риболовцу који је због хладноће преминуо поред трасе аутопута. Тако су се прикрили трагови смрти човека који је радио на црно, а интересантно је да је том „риболовцу“ „Соко Груп“ платила трошкове сахране.

Голубовићеве колеге тврде да је овакво понашање послодавца крајње непримерено јер је смрт њиховог радника извргнута руглу због сопствених интереса.

– Голубовић је у тренутку смрти имао 42 године и био је самохрани отац 13-годишње девојчице. Колеге су га нашле мртвог у кабини булдожера са пумпицом и мобилним телефоном, којим је вероватно хтео да позове помоћ. О случају су одмах обавестили Новицу Мадића, повереника „Соко Груп“, који им је рекао да ништа не пријављују полицији док он не дође. Дошао је и наредио да се тело удаљи са градилишта и да нико не сме ништа да прича о томе. Тек после тога су обавештене полиција и Хитна помоћ. Лекари су констатовали смрт природним путем, а Голубовић је мртав постао риболовац, иако у животу није ухватио удицу – тврде колеге Голубовића.

дејан голубовић
Зоран Ливаја, власник фирме „Soko Group“ и високи функционер владајуће СНС

Њихову причу потврђује и отац настрадалог Дејана, Мики Голубовић

– Мој син је радио неколико месеци за „Соко Групу“ као чувар на коридору 10. Био је непријављен, али он је морао да прихвати и такав рад јер је био самохрани отац мале девојчице. Посао му је понудио Новица Мадић, који му је обећао да ће бити пријављен. Нису га прријавили па је мој син увече отишао на посао као радник обезбеђења „Соко Груп“, а после неколико сати га је Хитна помоћ кући довезла мртвог као риболовца. Тело нисам хтео да прихватим јер је он страдао као чувар, па су га одвезли у болницу – каже Голубовић.

Он додаје да је лажно представљање његовог сина као риболовца покушај да се заташка цео случај.

– Ако је он риболовац, зашто је фирма „Соко Груп“ платила трошкове сахране и заостале плате. Мени њихове паре нису важне него хоћу да се утврди како је мој син умро. Зато сам и поднео тужбу. Сведоци су потврдили да је мој син умро на радном месту, али је после све блокирано. Срамота је за државу да овако поступа према мртвом човеку како би заштитила човека који је члан партије на власти. После Дејанове смрти издржавам унуку, не питајте како – каже Голубовић.

Адвокат Драгана Крстић каже да је кривична пријава поднета против одговорног лица „Соко Груп“ Основном јавном тужилаштву у Пироту.

– Реч је о кривичном делу повреда права по основу рада и права из социјалног осигурања и кривично дело непридржавање мера заштите на раду из чл. 169, али се тужилаштво изјаснило да нема законског основа за покретање кривичног поступка за које се гоњење предузима по службеној дужности – наводи Крстићева.

Из „Соко Груп“ пак кажу да они нису упућени у радно правни статус покојног Голубовића, јер су ангажовали подизвођача.

– Ту је укључено и питање око трошкова сахране, јер именовани никада није био запослен у „Соко Груп“. Није нам јасно шта значи ваш навод да је проглашен риболовцем, а није нам познато ни да ли случај није пријављен инспекцији рада по налогу Новице Мадића, и то је питање за подизвођача – каже адвокат Горан Митровић.

Министарство: Нико ништа није пријавио

Из Министарства рада кажу за Блиц да Одсеку инспекције рада Пирот није пријављена повреда на раду нити смрт Дејана Голубовића.

– Ниједна државна институција није их известила о томе, укључујући и тужилаштво. Нисмо упознати ни да је Соко Гроуп платила трошкове сахране. Инспекција рада Пирот, извршила је 16 надзора код „Соко груп“. Инспектори су затекли на раду 29 лица, од којих је послодавац са 20 лица закључио уговоре о раду, али није поднео пријаве на обавезно социјално осигурање. Инспектори су донели 7 решења, један налог на записник и поднели четири захтева за покретање прекршајног поступка против „Соко груп“ и одговорног лица. После тога послодавац ДОО „Соко гроуп“ је пријавио 16 лица на обавезно социјално осигурање – кажу у Министарству рада.

Слађана Вукашиновић, Блиц