MУХАМЕД ЈЕ САДА MИХАИЛО: Мигрант из Ирана се крстио у жељи да остане у Србији

У лозничком храму посвећеном Покрову Пресвете Богородице, Иранац се крстио. Не намерава да као многи мигранти оде из Србије.

иранац
Крштење у лозничкој цркви / Фото: В. Митрић

У лозничком древном храму, посвећеном Покрову Пресвете Богородице, крштен је Иранац Мухамед Бархордари, који је, после тог чина, добио име Михаило, пошто је крштење било на дан преподобног Михаила.

Сада Михаило (46), по занимању археолог, како каже, дошао је у Србију пре седам месеци, са супругом Атусом. Много му се свидела наша земља, обичаји, људи. Хришћанство је много раније заволео, али зато што је хтео да практикује ту веру, са протестантима у Ирану које је упознао, одлежао је у својој земљи годину дана робије. Супруга и он су, како вели, у трагању за слободама, стигли у Србију.

– Не намеравам као већина миграната да напуштам Србију, поднео сам захтев за азил, желимо супруга и ја да останемо за сва времена у овој дивној земљи – прича нам Михаило од Ирана, како га нови пријатељи у Лозници зову у шали. – Учим српски језик, учење иде солидно, мада није лако, али сам зато срећан што сам у родном крају личности какав је био Вук Караџић. Овде ћемо да останемо, да се бавимо неким послом и да живимо као и сви ови добри људи, у лепој и пријатној Србији.

Михаило ће, како каже свештеник Милош Петровић који га је крстио, славити славу Светог Јакова Персијског, која је 10. децембра. Прота Милош му је део чина крштења извео на српском, а део на енглеском, у ком су питања на која треба да одговори, пошто, засад, тај језик боље разуме.

иранац
Мухамед и прота Милош / Фото: Б. Митрић

– Неколико недеља смо провели заједно, причајући и дружећи се, одговарао сам му на море питања о нашој православној вери, јер сам желео да добро размисли, пре одлуке о крштењу – каже нам прота Милош. – Ускоро ће бити крштена и Михаилова супруга, која сада није била крштена, јер је морала на контролу у Београд, пошто је у четвртом месецу трудноће.

Кум на крштењу био је угледни агроном из Лознице, пореклом из Доњих Недељица, Славиша Милетић. Са Мухамедом, сада Михаилом, упознао га је прота Милош, који га је питао да ли је рад да се прихвати кумства, а он није био у дилеми.

– Зна се да се код нас Срба кумства не одбијају и драго ми је што сам се нашао у овој улози у нашем светом храму – рекао је Милетић.

Венчање у цркви

– Чим буде крштена моја супруга, договорили смо се да се, по православном обреду и обичају, венчамо у лепом православном храму у Лозници – рекао нам је Михаило, бивши Мухамед. – Подразумева се да наше дете, кад га добијемо, буде крштено.

В. Митрић, Новости