Свако шесто дете у Србији на евиденцији Центра за социјални рад

По извештају Републичког завода Србије за социјалну заштиту о деци у систему социјалне заштите за 2018. годину, удео деце корисника социјалне заштите у општој популацији деце у Србији износио је 16,4 одсто.

дете

То значи да се свако шесто дете налазило на евиденцији центара за социјални рад, пренео је данас новосадски портал Аутономија.инфо.

У хранитељским породицама и у институцијама у Србији је око шест хиљада деце. Како се наводи на порталу, одузимање деце од родитеља често је једина мера на располагању центрима за социјални рад, јер са неким породицама које су у кризи, у контакт дођу тек када треба да „угасе пожар“.

Стручњаци су за Аутономију објаснили да се оваква ситуација дешава јер су социјалне мере слабе, неуређене и немају финансијску подршку државе. Центри за социјални рад не могу у потпуности да испуњавају своје законске обавезе, јер имају пуно случајева, а недовољно запослених.

Међутим, међународна регулатива о правима детета чија је Србија потписница, и међународне организације попут УНИЦЕФ-а, упозориле су да раздвајање детета од породице треба да буде последња опција.

Професорка Факултета политичких наука, која се бави системом социјалне заштите деце, Невенка Жегарац, спровела је истраживање између 2006. и 2011. године на узорку од више од 5.000 деце смештене у хранитељске породице и институције.

Један од налаза истраживања био је да „пре издвајања детета из породице код половине породица нису претходно предузимане било какве превентивне мере које би предупредиле издвајање детета“.

Жегарац је казала да узрок томе види у малом издвајању новца државе за превентивне мере, те центри за социјални рад раде са средствима и капацитетима које имају, али „уз све послове које обављају, центри за социјални рад немају простора да реагују другачије осим реактивно, односно онда када се нешто већ деси“.

„Наравно, постоје ситуације у којима морате тако да реагујете, али ако сте упознати са факторима ризика, знате која деца могу да буду угрожена и имате мере и програме помоћи породицама онда нећете деловати само реактивно, него и проактивно и превентивно“, рекла је Жегарац за Аутономију.

Додала да је у центрима за социјални рад „ситуација још гора од када је наступила мера забране запошљавања у јавном сектору“.

Аутономија додаје да се у општој популацији деце у Србији, између 2014. и 2018. године, број деце смањио за 2,8 одсто, док је у истом периоду број деце у систему социјалне заштите порастао за 5,8 одсто.

Висока заступљеност деце у систему социјалне заштите указују на потребу планирања помоћи и проширења капацитета, доступности и ресурса система социјалне заштите, наводи се у прошлогодишњем извештају Републичког завода за социјалну заштиту, пренела је Аутономија.

Бета/Данас