„Потрошио сам 300.000 евра, али гонићу је до Стразбура“: Чувени српски хирург незадовољан тужилаштвом, не може да опрости увреде службеници Луфтханзе

Др Марка Ленса Дорит Розенберг годинама вређала због националне припадности. Говорила „Срби су свиње“, „Срби су глупи“, „Требало је да сравне Србију у бомбардовању“, „Мрзим што радим у Србији“…

дорит розенберг
др Марко Ленс

Врховни суд Србије је потврдио да је Дорит Розенберг, службеница компанија „Аустријан ерлајнс“, „Свисер“ и „Луфтханза“ дискриминисала по националној основи др Марка Ленса, чувеног хирурга српског порекла, који живи у Лондону. Исту пресуду донео је и суд у Бечу. Недавно је дискриминацију потврдило и Више тужилаштво у Београду. Правда, међутим, из угла др Ленса није задовољена. Он каже да се неће зауставити док Розенбергова, која је у међувремену чак и напредовала у послу, не буде кривично одговарала!

Доктор Ленс, иначе чувени светски стручњак за меланом по чијем протоколу за лечење ове болести ради Краљевско удружење лекара Енглеске, не може да опрости увреде које је годинама трпео од заједничке представнице три авио-компаније обједињене под „Луфтханза групом“, чије је услуге врло често користио. Речи којима је „частила“ хирурга, али и његове сународнике су – „Срби су свиње“, „Срби су глупи“, „Срби су лењи, неваспитани, прљави“, „Срби не треба да лете авионом“, „Требало је да сравне Србију у бомбардовању“, „Мрзим што радим у Србији“…

Др Марко Ленс

Због свега тога поднео је нашем тужилаштву и кривичну пријаву против Розенбергове и њених 17 претпостављених. Јавно тужилаштво Вишег тужилаштава у Београду утврдило је да се десила дискриминација, али је одлучило да не гони Дорит Розенберг која је тренутно службеник истих авио-компанија у Америци, као ни њене претпостављене који су је подржавали.

– Разочаран сам што, после свега, српско тужилаштво одбија да је гони за дело за које је предвиђена казна до пет година затвора – каже др Ленс. – Ово није само моја лична борба. Осећам је као потребу да одбраним свој народ. До сада сам на суђења која су почела 2014. године потрошио више од 300.000 евра. И нећу жалити још новца док правда не буде задовољена, а Дорит Розенберг прописно кажњена за понижавања и вређања. Зато сам се жалио на овакву одлуку Тужилаштва Апелационом јавном тужилаштву у Београду, а ако не усвоје мој приговор, жалићу се Суду правде у Стразбуру!

Када је 2018. године швајцарска компанија „Свис интернешнал ерлајнс“, по налогу Вишег суда у Београду, у дневном листу Политика објавила пресуду изгубљеног спора против др Ленса, доктор светског угледа постао је права звезда у нашој земљи. На 12 ситно куцаних страна објављени су правоснажна пресуда и образложење да је доктор трпео „нетолеранцију, увредљиво понашање, ароганцију и нељубазност“ Дорит Розенберг. Доказао је истину, али и показао необичну истрајност.

Лицемерје

Није спорно да се Розенбергова понашала дискриминаторски, како је суд потврдио, али споран је однос компанија за које је радила и њихово неприхватање одговорности, упркос пресуди – каже др Ленс. – Осим тога, нису желели да саслушају своје дугогодишње раднике који су потврдили моје оптужбе, него су им дали отказе. Нису поштовали сопствена правила и на крају нису рекли „извини“. А, нашем народу је доста тог лицемерја великих страних компанија, њиховог прокламовања демократских и људских вредности, које на конкретном примеру доказују управо супротно.

Лажно сведочење

Ленс је поднео још једну кривичну пријаву због лажног сведочења највишег менаџмента компаније „Свисер“, при Вишем суду у Београду. Пријава је процесуирана у Првом основном тужилаштву и процес је у току. Авио-компнија није хтела ништа да чује о инциденту који је изазвала њихова радница. Уместо тога, „Свисер“ се, како је суд у Београду потврдио, бранио неистином, оптужујући га за различите инциденте који се никад нису догодили.

Б. Царановић, Новости