Бежите од столица, избегавајте неке сапуне и дезодорансе

Неки сапуни и дезодоранси могу вам доћи главе. Антибактеријски сапуни потпуно су немоћни пред вирусима, а и антибиотике чине мање успешним. Зато их користите што ређе, поручују стручњаци. Избегавајте и антиперспиранте, а од столице бежите, нарочито после посла.

сапуни
Антибактеријски сапуни не штите од вируса који су главни изазивачи болести

Многи су уверени да ће их употреба антибактеријских сапуна заштитити од болести. Истина, ови производи убиће бактерије и друге микробе, али они немају никакав ефекат на вирусе који изазивају управо оне болести од којих мислимо да се штитимо.

Истраживања су показала да сапун са триклосаном није обезбедио додатну заштиту у поређењу са обичним сапуном. С друге стране, за ту супстанцу потврђено је да има друге утицаје на здравље, укључујући ремећење рада ендокрина, као и отпорност на антибиотике.

Реч антиперспирант многи траже при избору и куповини дезодоранса. У питању је супстанца која спречава тело да производи зној, а самим тим и настанак непријатних мириса. Проблем је у томе што се ми знојимо с разлогом и спречавајући тело у томе ометамо га у ослобађању од токсина. Осим тога, антиперспиранти садрже штетне хемијске материје попут алуминијума, парабена, пропилен гликола итд.

сапуни
Антибактеријски сапуни не штите од вируса који су главни изазивачи болести

Алуминијум апсорбује кожа и убрзо након тога он улази у крвоток. Анализе показују да је, чак и 15 дана након употребе антиперспиранта, алуминијум присутан у крви. То значи да је коришћење овог типа дезодоранса одличан начин да алуминијум доспе до мозга, а као доказани неуротоксин изазива сумњу да повећава ризик од појаве Алцхајмерове болести.

Некима би могло да звучи као потпуна бесмислица да коришћење столице може да буде погубно по здравље.

Многобројне студије, међутим, показале су постојање везе између предугог седења и развоја дијабетеса типа 2, болести срца, рака дебелог црева, дојке и ендометријума (унутрашњег зида материце).

Због доказаних ризика, стручњаци саветују да дневно не седимо дуже од три сата. Уколико ваш посао захтева седење, размотрите опцију стола за којим се стоји или да на сваких 20 минута прошетате макар минут.

Један од начина да се натерате на честе шетње током радног времена је да пијете доста течности и мораћете до тоалета. Након радног дана који подразумева седење, додатан „боравак“ на столицама, каучима и клупама се не препоручује.

РТС