ПОТОМАК ЖИВОЈИНА МИШИЋА ПРЕШАО У ИСЛАМ, САД ЈЕ МУСТАФА Мајка га се јавно одрекла и покајала што га је родила, а ОН се вратио у Србију да је пази!

Њега можда не знате, али постоји велика вероватноћа да знате његов глас. Поготово ако пратите утакмице Бундеслиге, или националног тима Босне и Херцеговине.

марјан мијајловић
Живојин Мишић и Марјан Мијајловић

Реч је о регионално познатом спортском коментатору Марјану Мијајловићу који се четири године није појављивао у јавности, донедавно када се из Београда укључио у емисију сарајевске телевизије Фацетв. Мијајловић је прашину подигао пре четири и по године када је решио да промени веру, пређе у ислам и узме име Мустафа. Јавно га се тада одрекла породица, а међуосталом у отвореном писму његова мајка је поручила: Он је, по мајци, потомак војводе Мишића, а по оцу Милана Топлице. Кад бих могла сада, ове секунде, сву бих утробу ишчупала ножевима и прстима, да избацим где сам то дете држала.

Мијајловић има изузетно тешке године иза себе, пошто је одлука да пређе у ислам и промени име у Мустафа изазвала буру лоших ствари по њега. Одрекла га се породица, чак су мајка и брат то учинили преко медија.

Мијајловић сада живи у Београду где се стара управо о болесној мајци и брату, а наводно се из Швајцарске где је радио у Србију вратио 2018.

Његов храпави глас поново је прошао кроз звучнике телевизора широм Балкана, у емисији поменуте телевизије о корона вирусу. Он се јавио из изолације где је потврдио како се налази у српској престоници.

– Лако је нама у кућама који имамо веранду, двориште, траву и псе. Ево ја сам искористио ситуацију да покосим комшиници траву, али ставите се на место неког ко живи на 14. спрату у 50 квадрата и нема терасу. Народ дише на улици, на ливадама, на пољима. И ту се креће народ било које државе. У овом случају причамо о народу у Србији с обзиром на то да ја овде живим. Ја сам неколико година живео у Сарајеву и јако добро сам упознао Сарајево. Да бисте знали како Сарајево дише, треба да питате људе на Вратнику, Чаршији, Храсном, Грбавици, Алипашином… Да осетите импулс дешавања шта народ мисли – рекао је Мијајловић у свом првом обраћању после дуже времена, казао је Мијајловић за Фацетв.

Потом је нагласио да време што више у годинама које долазе треба користити за учење.

– Прва објава у Курану каже – учи! Према томе – учи! Сада долази на наплату што се довољно не чита и учи. Срби су као и сав народ на свету, имају своје мане и врлине. И Хрвати, Руси, Бошњаци, сви имају мане и врлине. Оно што је српска специфичност јесте то да је увек подела на три табора, а не на два. Још једном понављам, говорим као аналитичар. Као човек који посматра ситуацију и није ту ни на чијој страни. Оно што могу да кажем за крај јесте да верујете сами себи и да учите. Мора да се учи, да се чита. Сви ми волимо спорт, волите музику, све је то океј, али улазимо у потпуно нову еру развоја човечанства. Значи, због тога мора да се учи и да се сазнањем супротставите неким другим стварима. Нећу сада да ширим тему, али чујем да је неки човек са Блиског Истока уложио силне милионе у некакав енглески клуб. То баш и неће ићи тако. Зашто неће? Па немој онда да ми протестујеш зашто Палестинци губе све што губе у Израелу. Па губе због тих ствари и Израел ће увек да побеђује док се такве ствари дешавају. А драги моји, у Јерусалиму је све почело и у Јерусалиму ће се све завршити.

Потомак војводе Мишића и Милана Топлице, а породица га се одрекла

Средином 2016. је Марјан решио да пређе у ислам када се подигла велика прашина.

– Ишли смо Базелом и шетали градом када сам видео месџид (исламска богомоља без минарета прим. аут). Пријатељу сам рекао да ли постоји могућност да уђемо да погледам како изгледа изнутра, јер је извана био прелеп, нешто што нисам видео до тада, неописиво леп. Ушли смо, није било никога. Када сам закорачио први корак у месџид, осетио сам као да ме нешто вуче према минберу. Сео сам у први саф и пао на сеџду (поклон карактеристичан у џамији током молитве; прим. аут). Осетио сам нешто што нисам никад пре. Рекао сам му: „Желим да будем муслиман.“ Он ме чудно погледао. Рекао сам му моју жељу, после чега сам примио ислам, одмах после икиндија-намаза. Име Мустафа значи изабран. То сам ја, на свим пољима био сам биран и нисам се никад наметао. Због тога сам одлучио да се зовем Мустафа, рекао је Мијајловић тада.

Породица је била изричито против потеза коментатора. Његова мајка је тада назвала Радиосарајево.ба и јавно се одрекла сина.

– Зовем се Олга Мијајловић, и до јуче, док нисам сазнала сасвим случајно, нисам могла да верујем, јер сам се то јутро чула са сином који је тренутно у Базелу. У неком је хотелу, где је отишао да ради два-три месеца, јер овде није могао да нађе посао. Није га нешто жучно ни тражио после очеве смрти. Управо сам ангажовала адвоката. Марјану ће бити забрањен приступ кући. Биће потпуно елиминисан из оставинске расправе. Он је, по мајци, потомак војводе Мишића, а по оцу Милана Топлице. Кад бих могла сада, ове секунде, сву бих утробу ишчупала ножевима и прстима, да избацим где сам то дете држала. И од овога момента Марјана Мијајловића се одричем. Није ми више син. Ни по ком закону га не признајем – рекла је његова мајка пре четири и кусур година.

Сличног става био је и његов брат Небојша.

– Желим да се одрекнем брата. Имали сте до јуче Марјана, сада имате Мустафу, сутра може да буде Домагој. Надам се да сте схватили поенту. Да будем искрен, нисам дивљи човек као Војислав Шешељ. Веома је подмукло од мог бившег брата одрећи се своје вере, живети у Босни шест година и лагати о многим стварима, док му се отац распадао.

П.Л, Спорт Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.