БЛИЦ: Неонацисти праве КОНЦЕРТ У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА, величају Љотића и СС јединице, СКОЈ тражи забрану скупа

1

Ни мање ни више усред главног града неонацистичка организација позива своје истомишљенике на концерт бендова са скандалозним песма које шире расну, верску и националну мржњу и нетрпељивост. Све то у част оснивача неонацистичке међународне скинхед мреже „Крв и част“ која делује и у Србији, пише Блиц.

концерт
Фото: Блиц / Приватна архива

Према плакату који се појавио на појединим сајтовима, јер су ове организације па и музичке групе забрањене на друштевеним мрежама, концерт је заказан за суботу, 10. октобар, а скуп ће се одржати на последњем спрату зграде БИГЗ-а. Концерт носи име „Јан Стјуарт Мемориал“ на коме ће наступити три српска РАЦ бенда „Из револта“, „Кристална ноћ“ и „Провиђење“. За оне неупућене, РАЦ бендови (Rock Against Communism) „Из револта“, „Кристална ноћ“ и „Провиђење“ у својим песмама отворено величају нацистичке и фашистичке идеје и пропагирају ратне злочинце, а споран је и Јан Стјуарт коме праве меморијал. Овај Британац који је погинуо у саобраћајки 1993. године је оснивач неонацистичке међународне скинхед мреже „Крв и част“ која делује и у Србији.

Поклоници Стјуартовог лика и дела, бенд „Из револта“, помиње се као један од најпопуларнијих РАЦ бендова у Србији. Тематике у песмама варирају од антисемитских стихова који говоре о светској завери Јевреја до величања беле расе, Срба, али пре свега Словена.

Стихови попут, „Славјани једна крв, једна вера, са словенске земље не одступај“ или „Сунце моје, Коловрате мој, за вечни завет, за словенски род“, те „Један народ, један пут, једна култура, словенски дух“ јасно опредељују ставове овог бенда.

Све њихове демо песме украшене су сликом „Коловрата“ једног од симбола „родноверја“, што је један од модерних назива за обновљену, многобожачку, етничку религију свих Словена и њено поновно упражњавање међу словенским народима.

Мало транспарентније фашистички настројени од својих колега јесте бенд „Провиђење“ који својим песмама „Бела омладина“, „Коначно решење“, „Waffen SS“ и „Снага расе“ величају неонацистичке идеје стиховима попут: „Судбина је у рукама храбрих ратника, понос је у срцу белог човека; …Крв и част, код правог Србина, наш дом једном биће небеска Србија… Црне кошуље за напад су спремне, небеска Србија“.

Фото: Профимедиа

У песми „Димитрије Љотић“ овог фашисту отворено поздрављају нацистичким поздравом у стиху „Живео, Зиг Хаил, Љотић Димитрије“.

Њихови истомишљеници из бенда „Кристална ноћ“ који себе називају национал-социјалистичким бендом и отворено величају ратне злочинце нацистичке Немачке у стиховима: „Године су прошле од херојске смрти, његова борба била је сјајна, храброст и срце водило је њега белој раси веран до краја, борио се храбро до самог краја, зна слободу видети неће почивај у миру Рудолф Хес, СС јединица опет креће, Свастика у срцу и дигнута рука, „Живела победа“, говорио је гласно радили су свашта прљави пси предати се неће било им је јасно… О, да ли знаш за жртву ову, у заборав она не сме пасти, омладина бела следиће пример 46 година верности! ЗИГ ХАЈЛ!“

Ово је текст песме „Рудолф Хес“ посвећене личном секретару Адолфа Хитлера и осуђеном ратном злочинцу који је после смрти постао идол неонацистима.

Поводом овог концерта огласио се и Савез комунистичке омладине Југославије чији представници објашњавају да је организатор поменутог скупа Клуб 28, који је у пракси параван за неонацистичку „Српску дивизују Крв и част“, чији су припадници својевремено формирали у Србији званично забрањену организацију, Национални строј.

– Бројке 2 и 8 у имену Клуба 28 представљају друго и осмо слово абецеде Б и Х сто су почетна слова имена неонацистичке групације коју је основао Јан Стјуарт Доналдсон, Блоод анд Хоноур, што на енглеском значи Крв и част (речи које су представљале мото Хитлер југенда). Међу организаторима концерта и члановима бендова који треба да наступе на истом налазе се бројни екстремистички изгредници који су у више наврата хапшени због насилничких и криминалних радњи – подсећају из СКОЈ-а.

„Забраните овај концерт“

Савез комунистичке омладине Југославије позвао је јавност да „дигне свој глас против одржавања овог гнусног концерта чији је циљ ширење расистичких, антисемитских и ксенофобних порука и мржње“.

– Захтевамо од надлежних органа да у суботу 10. октобра спрече одржавање концерта три расистичке музичке групе у организацији неонацистичке формације Клуб 28.

На концерту се очекује више стотина неонациста и других ултрадесничарских екстремиста из Србије и Републике Српске чијим окупљањем би се на најдрскији начин прекршиле епидемиолошке мере и поспешило ширење опаког корона вируса – саопштили су из тог удружења.

Блиц

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.