МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ О ИЗБОРУ НОВОГ ПАТРИЈАРХА: Синод ће одлучити када ће се то десити, сазивање Сабора зависи само од једног

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, који председава Синодом Српске православне цркве, рекао је да ће Синод одлучити када ће бити биран нови патријарх српски и да сазивање изборног Сабора зависи и од ситуације у вези са вирусом корона.

хризостом
Фото: Д. Бриза, РАС Србија

Митрополит Хризостом рекао је да би, према Уставу СПЦ, избор новог патријарха требало да буде обављен око 20. фебруара наредне године.

– То зависи, пре свега, од проблема са комуникацијама због епидемије. Знате да имамо архијереје на подручју Аустралије, Европе и на другим континентима, неопходно је водити рачуна да они морају да дођу на изборни Сабор, рекао је митрополит Хризостом за Телевизију Храм.

Он је рекао да ће јавност бити на време обавештена о избору новог поглавара СПЦ.

– Ако буде другачије, онда ћемо гледати кад буде могуће да се сазове. Синод ће о томе благовремено обавестити црквену, али и општу јавност, рекао је митрополит Хризостом, који носи и звање Чувар трона до избора новог патријарха.

Према његовим речима, предвиђена методологија у избору новог поглавара СПЦ неће се мењати.

Фото: Зоран Жестић, Танјуг

Митрополит Хризостом је истакао да је упокојење патријарха Иринеја велики губитак за Цркву, поготово у ситуацији кад је због вируса короне остала и без митрополита црногорско-приморског Амфилохија и епископа ваљевског Милутина.

– Не треба очекивати чаробно решење. Видите колико се мучи наука да савлада вирус, надамо се да ће ускоро стићи вакцина и да ћемо, ако Бог да, тако бити заштићени и победити ову подмуклу, опасну, неочекивану болест – рекао је митрополит Хризостом и позвао вернике да се моле за излечење оболелих.

Танјуг

1 коментар

  1. Митрополит Хризостем је заборавио да спомене, да је Владика Артемије такође преминуо, тих дана када је Патријарх Иринеј, Митрополит Амфилохије, Јоаникије

Comments are closed.