НИКАД ВАМ НЕ БИ ПАЛО НА ПАМЕТ: Доктори открили како за 2 минута да снизите притисак, без лекова

0

Не морате ништа да једете или пијете, само је неопходно да урадите једну ствар.

крвни притисак
Фото: Никола Анђић, Танјуг

Најбезбеднији начин да снизите крвни притисак јесте да се консултујете са лекаром и поступите по његовоим саветима. Таблете никада немојте пити „на своју руку“, а корисни су и одређени домаћи „лекови“ – храна и напици који помажу да ове вредности падну.

Али, доктори су открли још један начин који помаже у борби са хипертензијом, а никада вам не би пао на памет! Не морате ништа да једете или пијете, само је неопходно да урадите једну ствар…

Истраживања су показала да тишина може значајно смањити број откуцаја срца и крвни притисак. Истраживачи су открили да би само два минута тишине могло у великој мери да помогне код тегоба са хипертензијом. Чак и у поређењу са спором, опуштајућом музиком, тишина је дала много бољи резултат – далеко више су се смањили откуцаји срца и крвни притисак.

Једно истраживање из 2003. је дошло до открића да бучно окружење утиче на ова два маркера, односно убрзава рад срца и подиже притисак. Иако је потребно да се спроведе више истраживања како би се утврдили дугорочни ефекти тишине на крвни притисак, резултати су обећавајући.

Стручњаци подсећају и да једноставне промене у начина живљења веома утичу на снижавање високог притиска, па тако као прву ставку саветују смањење уноса соли.

„Смањите унос соли на мање од 6 грама дневно, што је отприлике кашичица.“

Осим тога, нутритивно избалансирана исхрана, много свежег воћа и поврћа и редовна физичка активност такође могу да помогну.

„Смањите унос алкохола, смршајте ако имате вишак килограма, уносите мање кофеина и престаните са пушењем“, кажу лекари.

С.Ћ, Ало

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.