Нова Шапићева срамота: Најављује бесплатне вртиће, а у исто време укида оброке за децу која морају да имају посебну исхрану

„За најмлађе Београђане од 1. септембра сви вртићи биће бесплатни“, најавио је помпезно, у априлу ове године, градоначелник Александар Шапић. Међутим, прећутао је неспорну чињеницу да у предшколским установама нема довољно кадрова који брину о нашој деци, а међу њима су најмалобројнији људи који припремају оброке за малишане.

вртићи
Фото: Нова

Из тог разлога, у једној од предшколских установа (ПУ) „Дечји дани“, у чијем саставу је чак 11 вртића, од понедељека, 8. маја, деца са алергијама и другим здравственим проблемима, неће добијати адекватне оброке, него ће њихову храну свакога дана морати да припремају родитељи.

Наиме, због недостатка кадрова за прирему и дистрибуцију хране, тачније кувара и помоћних кувара – сервирки, од понедељка 8. маја, па до даљег, ПУ „Дечји дани“ неће припремати оброке за децу са алергијама на храну, као и за децу са другим здравственим проблемима, те ће оброке за њих, обезбеђивати родитељи, према следећем упутству:

„Родитељи могу доносити оброке за своју децу, упаковане у посуде са етикетом на којој стоји: име и презиме детета, врста оброка, број групе у којој дете борави и датум. Оброк остављају у кухињи вртића. Родитељи могу дете да нахране и код куће, ако је у питању доручак или да га раније изведу из вртића, па да руча код своје куће“, стоји у Одлуци Комисије за остваривање исхране деце.

Ова одлука је, очекивано, разбеснела све родитеље деце вртићког узраста, а нарочито оне чији се малишани муче са алергијама на одређену врсту хране.

вртићи
Фото: Приватна архива

„То је апсурдно, много деце има здравствених проблема и селективну исхрану, неки не пију млеко, други не једу одређене врсте поврћа или воћа, значи треба да им од сада пакујемо све оброке, плус ужину. Градоначелник је најавио бесплатне вртиће од септембра, али да маме и тате спремају храну за децу, изгледа да је то замисао, јер тако ће уштедети и на трошковима за храну, а и на платама људи који спремају оброке“, каже за Нова.рс Љљана Шантић, мајка трогодишње девојчице, која иде у вртић у Општини Стари град.

Из ПУ „Дечји дани“ за Нова.рс потврдили су да од понедељка, 8. маја неће бити „посебне“ хране.

„Тачно је да укидамо оброке за децу са алергијама и другим проблемима јер немамо довољно људи који могу да их спремају. О детаљима ће родитељи још бити обавештени“, рекла нам је кратко Сања Лазовић, директорка ове предшколске установе.

Подсетимо, градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је у априлу ове године, да је Град Београд обезбедио новац за сву предшколску децу, која ће бити субвенционисана са 100 одсто, невезано од тога да ли иду у државне или приватне вртиће.

Он је тада нагласио да та услуга страховито много кошта, али то не значи да није тога вредна.

Додао је и да је обезбеђен новац, без обзира на то што је у последњих неколико година готово дуплиран број деце, корисника предшколских услуга.

„Ми смо то најавили прошле године кад смо спремали буџет, то је неких 5.500 динара, то ће од сада Град Београд све надокнађивати. То је можда и најважнија информација за све родитеље“, рекао је Шапић, али тада, а ни касније, није напоменуо да ће родитељи великог броја деце, бити у обавези да спремају оброке за вртиће.

Из кабинета градоначелника, ни из Секретаријата за дечју заштиту, као ни из Општине Стари град, до закључења овог текста нисмо добили одговоре на питања о проблемима кадрова у кухињама у којима се припремају оброци за више хиљада деце у вртићима ПУ „Дечји дани“.

вртићи
Фото: Приватна архива

Алергије на храну код деце

Постоји много алергна који могу довести до озбиљних последица, а најопаснији је анафилактички шок. Симптоми настају 5 до 30 минута после контакта са супстанцом (алергеном) најчешће у храни, а понекад се симптоми испољавају тек после сат времена. Неки од њих су:

црвенило
осип по кожи
оток различитих делова тела

свирање у грудима (визинг)
губитак свести
несвестица/вртоглавица
отежано дисање
кашаљ
промуклост

отежано гутање
мучнина
повраћање
грчеви

Ана Марковић, Нова.рс