Полиција истражује случај занемаривања жене: 17 година није изашла из куће

Полицијска управа Бањалуке истражује случај запуштања жене из околине Лакташа, старе око 40 година, која је у веома лошем психо-физичком стању примљена у Универзитетски клинички центар Републике Српске (УКЦРС), пошто је, наводно, годинама држана у заточеништву од чланова своје породице.

жена
Фото: Горан Шурлан, Рингиер

Жена је, како преноси АТВ, у УКЦ примљена 12. септембра ове године пошто је породица позвала Хитну помоћ, јер се она практично налазила на самрти.

Лекари су је затекли неухрањену, у бесвесном стању, са ранама по целом телу.

„Лекари су казали да никада ништа слично у животу нису видели… Неопрана годинама, жена је имала косу до пода, која је више личила на лимену плочу него на косу. Била је потпуно запуштена, због чега је све пријављено у Полицијској станици Лакташи. Полиција је поступила по пријави, а лекари су се изјаснили да она на телу има вишеструке повреде од лежања, односно декубитусе. Радило се о декубиталним повредама до кости. Друге повреде нису могли да потврде“, казао је извор близак истрази, пише АТВ.

Полиција је о свему обавестила дежурног тужиоца Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци.

Полицијским службеницима је наложено да им се достави извештај о предузетим мерама и радњама, односно да се узму изјаве од чланова породице и да се, уз лекарске налазе, доставе тужилаштву како би се утврдило да ли у целом случају има елемената неког кривичног дела.

„Један од браће полицији је изјавио да његова сестра од 2006. године није излазила из куће, што је пуних 17 година. Такође је навео да се за то време породица никоме није обраћала за помоћ. Ни лекарима, ни надлежном Центру за социјални рад, нити било којој институцији“, открио је извор, пише АТВ.

Додао је да жена нема личне документе, наводно је завршила само основну школу и живела у домаћинству са мајком и два брата.