Градили ауто-пут, а открили благо: Пагански храм скривао златне плочице старе 1.400 година

У Норвешкој ископано 5 обредних предмета насталих у време владавине Меровинга Франачким царством.

златне плочице
Фото: Музеј културне историје Универзитета у Ослу

Археолози Музеја културне историје открили су обредне златне плочице када су заустављени радови на ауто-путу Е6 у месту Вингром на обалама језера Мјоса у Норвешкој, јавио је Archeonews.

Пронађено је 5 златних плочица величине нокта. Равне су и танке као папир, углавном коцкасте и са утиснутим мотивом. Углавном, представљају мушкарца и жену у различитим типовима одеће, са другачијим фризурама и различитим накитом.

Предмети су откривени у остацима паганског храма, где је и раније откривено 30 оваквих плочица. Ископавања су почела када је започето ширење ауто-пута Е6, који пролази кроз Шведску и Норвешку, а онда су радови прекинути јер је откривено да тај део пута прелази преко значајног налазишта.

Археолог Катрин Стене била је пројектни лидер ископавања, која трају током целог лета.

– Ово је невероватно узбудљиво – рекла је Катрин Стене.

Пагански храм био је дугачак 15 метара и у његовим остацима само током последње две недеље пронађено је 5 златних плочица. Према мишљењу истраживача, предмети су настали у време владавине Меровинга Франачким царством, негде између 550. и почетка такозваног викиншког доба крајем 8. века. Верује се да су стари отприлике 1.400 година.

Златне плочице нађене су у зиду, што је вероватно знак да су ту стављане у оквиру ритуала, као нека врста жртве боговима или амајлије за срећну изградњу храма.

Део златних плочица откривен је још 1993. на скоро истом месту и то случајно. Конзерватор Харалд Јакобсен приметио је чудно земљиште док је возио ауто-путем, а већ после првих испитивања пронађене су прве две златне плочице. Током мањих ископавања почетком 21. века пронађено је још 28 плочица и остаци храма.

златне плочице
Фото: Музеј културне историје Универзитета у Ослу

У Норвешкој, откриће оваквих златних плочица је ретко. Тих 35 пронађених у Вингрому представљају највећу колекцију. Међутим, у сличном храму у Шведској откривено је 100 златних плочица, а у Данској више од 2.500. Научници због тога верују да ће наћи још оваквих плочица.

Ови обредни предмети називају се „гулгубер“ или „златни старци“.

Archeonews