Архијерејски Сабор: У актуелном облику, нацрти докумената Свеправославног Сабора не нарушавају чистоту православне вере

Москва, 4. фебруара 2016. године.

У одлукама Светог Архијерејског Сабора Руске Православне Цркве стоји:

Сабор РПЦ

  1. Свети Архијерејски Сабор одобрава ставове Патријарха московског и све Русије Кирила на Сабрању Предстојатељӑ Православних помесних Цркава, одржаног у Шамбезију од 21. до 28. јануара 2016. године, а такође и ставове делегацијӑ Руске Православне Цркве на заседањима Међуправославне припремне комисије, Специјалне међуправославне комисије и Свеправославног предсаборног саветовања; који се у међусаборском периоду баве припремом докумената, по темама дневног реда Светог и Великог Сабора Православне Цркве.

 

  1. Архијерејски Сабор са задовољством констатује да су у нацрте докумената Свеправославног Сабора унесене неопходне измене и допуне, у складу с предлозима Руске Православне Цркве и других помесних Православних Цркава.

 

  1. Чланови Архијерејског Сабора указују на то да, у свом садашњем облику, нацрти докумената Светог и Великог Сабора не нарушавају чистоту православне вере и не одступају од канонског предања Цркве.

 

  1. Архијерејски Сабор поверава Светом Синоду да формира делегацију Руске Православне Цркве за учешће на Свеправославном Сабору.

 

  1. Свети Архијерејски Сабор иште топле молитве пуноте Руске Православне Цркве, да би Господ пројавио своју вољу члановима предстојећег Светог и Великог Сабора Православне Цркве, како би његово одржавање ојачало јединство Православља, послужило на добробит Цркве Христове, у славу Божју и за очување православне вере нетакнутом.

 

  1. Архијерејски Сабор изражава уверење у то да је неопходан услов за одржавање Свеправославног Сабора – слободно учешће свих општепризнатих аутокефалних Православних Цркава. У вези с тим, посебно је значајно да се до Сабора реше проблеми настали у међусобним односима Антиохијског и Јерусалимског Патријархата.

 

 

Патриархия.ru

  1. фебруара 2016. године

Посрбила: Зорана Миљевић