Недић убијен – мора бити аутоматски рехабилитован!

Рочиште у поступку правне рехабилитације председника Владе Србије у Другом светском рату Милана Недића, данас је у Вишем суду у Београду кратко трајало јер се нико од сведока није појавио.

Поступак рехабилитације Милана Недића
Подршка исправљању историјске неправде

На рочишту је жалба Јеврејске општине Београд здружена списима предмета и о њој ће одлучивати више судске инстанце. Констатовано је да је Историјски архив Београда одговорио на допис суда и навео да поседује лични досије 15.000 притвореника специјалне полиције.

Подсетимо да је Виши суд у Београду недавно одбио захтев Савеза јеврејских општина Србије и Јеврејске општине Београд да буду укључени у поступак рехабилитације Милана Недића. Овај поступак води се по Закону о рехабилитацији и Закону о ванпарничном поступку који не познаје супротстављене странке, па самим тим ни институцију умешача који би ступио у парницу на страни неког од учесника у спору, наведено је у образложењу Вишег суда, уз закључак да је „наведени поступак једностраначки”.

Пуномоћник покретача поступка, адвокат Зоран Живановић, затражио је саслушање сведока Витомира Ћаловића и Миломира Јовановића који би требало да сведоче о, како је рекао, убиству Милана Недића. Живановић је затражио и да се као сведок позове Сима Зурданић о чему ће судско веће накнадно одлучивати.

Предлагачи рехабилитације дошли су, наиме, пре више од годину дана до имена човека за кога постоје оправдане сумње да је одговоран за Недићево убиство, у просторијама Озна, у Улици кнегиње Љубице 23 у Београду. Ако докажу да је Недић убијен пре 71 годину, 6. фебруара 1946, без суђења, по новом Закону о рехабилитацији он би морао аутоматски да буде рехабилитован.

Током овог процеса рехабилитације, на једном од рочишта је између осталих сведочила и монахиња Босиљка Кујунџић (88) тврдећи да је захваљујући Недићу спасена из логора Топовске шупе и смештена у једну београдску породицу. Са мајком, која је одбила да се покатоличи, и пет сестара из Сарајева она је 1941. године транспортована у поменути логор. Ова монахиња је тада изјавила да познаје велики број породица којима је Недић тада помогао.

Недићев праунук, Александар Недић, тврди да његов прадеда није одговоран за Холокауст и не само што није одговоран, већ је и помогао оним Јеврејима којима је могао. Тако је 1.300 јеврејске деце, а према незваничним подацима и више од 2.000, између 1941. и 1943, са лажним православним крштеницама, склоњено у различите крајеве Србије. Најпознатија је Медлин Олбрајт, чији је отац пре рата био чешки дипломата у Београду. Како је сама раније тврдила, са лажним документима пребачена је у Врњачку Бању, иако у њеној најновијој званичној биографији тврди да је Други светски рат провела у Лондону.

Наредно рочиште заказано је за 5. јун у 10:00, а на њега ће као сведоци бити позвани Вељко Ђурић-Мишина из Музеја геноцида, Милан Ристовић са Филозофског факултета и Никола Милованчев.

Поступак рехабилитације Недића почео је 7. децембра 2015, седам година пошто су захтев за то поднели Српски либерални савет, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, и породица Недић.

милан недић
Генерал Милан Недић

Недић је био председник српске владе у периоду нацистичке окупације. Земљу је напустио крајем 1945, али је убрзо ухапшен у Аустрији и савезничке снаге су га изручиле Југославији. Суђење није дочекао јер је 4. фебруара 1946. године наводно извршио самоубиство скоком с прозора истражног затвора у Београду.

Хронограф

1 коментар

Comments are closed.