Да ли бисте купили село у Шпанији? Цена само 250.000 евра, али у овоме је цака

Од како су село ставили на продају прошле недеље, власници дневно добијају између 40 и 50 позива

село у шпанији
Салто де Кастро / Фото: Википедија

Једно село у Шпанији, које се налази у близини границе са Португалом, стављено је прошле недеље на продају за само 250.000 евра.

По истој цени, у овој земљи можете пазарити стан од 130 метара квадратних, али како се наводи у огласу, и село са укупно 44 некретнине, баром, црквом, школом, полицијском станицом, базеном и спортским простором.

Салто де Кастро налази се на само три сата удаљености од Мадрида, а продаје се по „симболичној“ цени због исељења становништва.

Наиме, историја села везује се за хидроелектрану која је изграђена 1950. године, међутим по њеном затварању 1989. године, почиње постепено да губи становнике.

Његови садашњи власници су напуштено село купили како би га претворили у туристичку дестинацију, али због финансијске кризе њихови планови су постали неизводљиви наводи Анадолија.

Очекује се да ће оживљавање села после деценија напуштености бити далеко скупље од првобитне откупне цене. Према студији садашњих власника, потребно је улагање од 2 милиона евра да би село постало оперативно за туристе.

Упркос томе, власници су у понедељак рекли шпанском дневнику НИУС да је интересовање огромно.

село у шпанији
Капела у Салто де Кастру / Фото: Википедија

Наиме, од како су село ставили на продају прошле недеље, дневно добијају између 40 и 50 позива и једну озбиљну понуду.

Шпански рурални егзодус последњих деценија оставио је око 3.000 напуштених градова и многе друге са све мањим бројем становника.

Примера ради, области, укључујући појас на граници са Португалом, где се налази Салто де Кастро, имају густину насељености упоредиву, у Европи, само са областима на крајњем северу као што је финска Лапонија.

Враћање живота у ове области је кључни изазов за шпанске политичаре.

1 коментар

Comments are closed.