Кремљ: Признавање пасоша Доњецке и Луганске републике од стране Москве није у супротности с међународним правом

Признавање пасоша Луганске и Доњецке области источне Украјине, не представља кршење међународног права, ни Минског споразума, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, одговарајући на оптужбе украјинског председника.

Пасоши ДНР
Пасоши Доњецке народне републике – Михаил Пархоменко/Спутњик

„Уредба ничим не противуречи међународном праву, ни Минском споразуму. Она је de iure потврђивање ситуације која је постојала de facto“, рекао је Песков.

Како јавља Русија данас, он је истакао да пасоши Доњецка и Луганска не представљају документе званично признатих држава, него само служе као средства идентификације.

„То је морало бити учињено из хуманитарних разлога“, рекао је. „Читав регион живи у условима стравичне блокаде, под тешким ембаргом свог главног града Кијева“, изјавио је, додајући да у таквим околностима људи не могу да продужавају или ваде нова документа. „Ситуацију не треба још више отежавати“, закључио је Песков.

Украјински председник Петро Порошенко је рекао да је потез Москве у супротности с међународним правом и назвао га „још једним доказом руске окупације“.

Руски председник Владимир Путин је у суботу потписао уредбу о признавању личних докумената и регистарских таблица издатих држављанима Украјине и лицима без држављанства, са трајним боравком у неким деловима украјинских региона Доњецка и Луганска. У свом говору на безбедносној конференцији у Минхену, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је рекао да ће ова уредба бити на снази све док се не примене Мински споразуми, који имају за циљ решавање конфликта у Украјини.

Кијев и власти самопроглашених ЛНР и ДНР постигли су, пре скоро две године, сагласност у Минску, како би осигурале потпуни прекид ватре у региону и обезбедиле уставне реформе које би овим областима дале већу аутономију и специјални статус.

Међутим, Кијев све до сада није успео да се позабави политичким и економским променама у земљи.

Хронограф