ДОБРИЛА ЈЕ ПТИЦА, АЛИ ЈЕ ВЕРНА КАО ПАС Овај белоглави суп је превише заволео Турке – помозимо му да се врати у Србију

Птица која се прошлог пролећа излегла на литицима Увца, а која је крајем 2018. пронађена изнемогла и промрзла на југу Турске, здрава је да полети и одлепрша у слободу, али – неће.

добрила
Фото: Приватна архива / РАС Србија

Да ли због тога што се припитомила у краткотрајном ропству, или из нарави којом је пленила од рођења, не знају ни орнитолози упућени у њено путешествије. Као ни то шта ће се са њом даље дешавати.

Наш белоглави суп, који је приликом марикања на Увцу због мирноће и умиљатости добио име Добрила, пронађен је 12. децембра у околини града Диербак.

добрила
Белоглави суп Добрила / Фото: Фонд за заштиту птица грабљивица / РАС Србија

Турско Министарство пољопривреде и шумарства надлежне из Србије је известило да је пронађен суп са нашом маркицом и да ће после опоравка под надзором ветеринара бити пуштен на слободу.

То је и учињено, и кад је Добрила ојачала, винула се под небо. Међутим, само неколико дана касније пронађена је близу турско–сиријске границе. Готово смрзнуту и изгладнелу затекао ју је један чобанин који је у помоћ птици позвао војску из оближње карауле. Граничари су збринули Добрилу која је недуго затим опет допала ветеринара.

добрила
Припитомила се. Добрила код турског ветеринара / Фото: Фонд за заштиту птица грабљивица

После другог опоравка, када је процењено да је здрава, Добрили је допуштено да рашири крила и оде. Али…

– Турци сада не знају шта више да раде са Добрилом. Више пута су је пуштали, али она се увек враћа као веран пас. Кажу да је некако питома, сумњају да ју је сточар који ју је први нашао кришом држао и хранио код куће. На тај начин ју је припитомио, а она научила да једе из руку и тражи храну од људи. И опет ће је пустити, али сумњају да ће се поново вратити, питају шта да раде са њом – кажу у Фонду за заштиту птица грабљивица.

добрила
Добрила / Фото: Фонд за заштиту прица грабљивица

Одавде подсећају да је још екипа биолога која је радила на маркирању супова у Резервату увац запазила Добрилу док је још била беба.

– Приметили су да се изузетно питомо понаша приликом рада са њом и обележавања. Толико је имала фино понашање да је постала миљеница екипе. Са Добрилом су направљене селфи фотографије за успомену, и прирасла је свима за срце, па је добила и такво име. До сада нисмо имали овакво понашање наших „дивљих“ птица – поручују из Фонда.

добрила
Промрзла и гладна Добрила је 12. децембра пронађена у Турској / Фото: Фонд за заштиту птица грабљивица

У природи је белоглавог супа да као младунци одлете далеко, а касније се врате „у завичај“. Барем они који преживе повратак. Шта ће бити са Добрилом – непознаница је, јер она за сада не да не жели да се врати него уопше и неће на слободу.

добрила
Добрила са турским граничарима / Фото: Фонд за заштиту птица грабљивица

У Фонду за заштиту птица грабљивица, као једини начин да Србија врати своју птицу, тренутно виде ваздушни транспорт.

Заправо, да Добрилу авионом врате у Србију, као некад Уроша Нејаког, белоглавог супа који је повређен пронађен у Пољској. Да ли ће држава обезбедити средства за Добрилин лет, још није познато.

добрила
И селфи је мирно прихватила: Суп Добрила приликом маркирања на Увцу / Фото: фонд за заштиту птица грабљивица

Ако желите да помогнете Добрили да се врати кући, укључите се у акцију Фонда за заштиту птица грабљивица и уплатите новчани прилог на њихов жиро-рачун. Више информација о Добрили и пример уплатнице можете погледати на сајту Фондације, овде: ЗА ПОВРАТАК НАШЕ ДОБРИЛЕ КУЋИ

В. Лојаница, Блиц / Хронограф