Власник виле у Крунској: Луд сам чим сам Србин, јер ко је још луд да живи овде?

Овако резигнирано констатује Роберт Божић, прави и једини власник виле у Крунској 69. Пре две године је одјекнула вест да се вила у Крунској 69, дугогодишње седиште Демократске странке, реституцијом враћа предратним власницима, породици Божић. Међутим, као и већина ствари у Србији, та вест је данас потпуно обесмишљена. Наиме, Божићи званично још нису власници, држава вилу тражи назад, а две године откад су кућу напустили последњи станари, некада најлепша вила претворена је у руину.

роберт божић
Роберт Божић испред своје уништене виле у Крунској 69/ФОТО: Ало

Крунска 69 данас има само једног станара – Роберта Божића. Међутим, иако поседује кућу са 22 собе нико му не би позавидео, јер он спава у једној од четири које једине нису уништене.

Кућу у Крунској је држава одузела давне 1946, а вратила после 70 година. После пуне две деценије, 2015, вила је престала да буде седиште Демократске странке. Отишле су демократе, иза њих је остао двомилионски дуг за грејање.

Тај дуг је држава испоставила Роберту: “Ово је рачун. Погледајте, колико? Не знам, зашто да платим? Није мој. Рекао сам да немам да платим и онда су искључили грејање”, каже он.

А онда су попуцале цеви и Крунска 69 више не личи на себе из дана када су у њој боравиле демократе.

Поврх свега,  пошто је држава коначно одлучила да у процесу реституције Роберту Божићу врати кућу, изгледа да је поново жели натраг,  да би, наводно, та кућа поново постала амбасада.

Робертов отац Добривоје Божић био је чувени проналазач железничких кочница. Данас његов син не проналази речи којима би описао однос државе према свом оцу: “Шта би он рекао? Плакао би. Не толико због куће, већ због Србије. Шта се десило са Србијом? Шта се десило”, пита се Роберт.

 Демократе свој дуг не поричу, али не зависи од њих када ће га вратити.

“Демократска странка сервисира своје обавезе, међутим како смо у блокади, не можемо да утичемо на редослед плаћања. Наплата са нашег рачуна се врши по утврђеном редоследу који је дефинисан Законом о платном промету”, каже секретар ДС-а, Горан Јаић.

На тај дуг стигао је и нови од 200.000 динара који се приписују Роберту Божићу. Како, ако званично још увек није власник куће? А није, јер је на решење Агенције за реституцију Државно правобранилаштво уложило жалбу.

Држава се позива на чињеницу да је некада Крунска 69 била амбасада, прво канадска, потом ирачка. За реституцију је, међутим, једино важно шта је објекат био у тренутку када је на снагу ступио Закон о враћању одузете имовине, објашњава директорка Агенције за реституцију Ивана Живковић.

“То је 6. октобар 2011. Ми гледамо статус објекта и земљишта само на тај дан. Све промене које се касније дешавају нас више не интересују, као ни оне промене које су раније биле. Вила у Крунској у момемту ступања на снагу закона није била намењена за дипломатско-конзуларна представништва јер је у објекту била Демократска странка”, подсећа она.

Поступак пред Управним судом траје већ годину и по дана и све док не пресуде – наследници покојног Добривоја Божића немају право својине на вили у Крунској, шта год им писало у крштеници.

“Моја мајка је Српкиња, отац ми је Србин, ја сам луд, значи и ја сам Србин. Јер ко је још луд да живи овде”, пита се Роберт.

Хронограф