Шеф НАТО-а ожалошћен због експлозије у фабрици муниције „цењеног партнера“ Србије

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, изјавио је саучешће Србији, после експлозије у војној фабрици у Крагујевцу, у којој је једна особа погинула, а више десетина повређено.

Генсек
Јенс Столтенберг/ФОТО:Ројтерс

Пошто је у уторак ватра захватила један од производних капацитета војног Техничко-ремонтног завода у Крагујевцу, што је изазвало експлозију, од које је једна особа погинула, 25 рањено, док се неколико других сматрају несталима, генерални секретар НАТО-а је поновио да је Србија „цењени партер“ овог војно-политичког блока, јавља московска новинска агенција (Спутник).

„Алијанса остаје посвећена пружању помоћи земљама западног Балкана да безбедно складиште залихе свог наоружања и да уништавају вишкове муниције“, рекао је он.

НАТО је непопуларан у Србији јер је бомбардовао СР Југославију 1999. године, због подршке отцепљењу Косова од Србије, као и његовој самопроглашеној независности.

„У овом тешком тренутку, док власти Србије раде на утврђивању чињеница о трагедији која се догодила, желим да пренесем изразе солидарности НАТО-а“, изјавио је Столтемберг.

У светским медијима, у коментарима на ову његову изјаву, може се чути да је она лицемерна и да НАТО, пошто је узроковао распад федерације (СФРЈ), бомбардовао Србију и Црну Гору, сада не жели ништа друго, осим да од Србије направи још једну своју војну базу, а од Срба топовско месо. Јавила су се, такође, мишљења да је ова експлозија наређена изван Србије.

Хронограф

Потпуковник Мирослав Перишић прва жртва експлозије у Крагујевцу