Поклони за Осми март: Ношене гаће, варјаче, књиге с порнографским омотом

Јуче, поводом Осмог марта, многе запослене жене у Србији добиле су на свом радном месту уобичајене поклоне. Ипак, неке су биле непријатно изненађене. Запослене у СО Деспотовац сачекао је осмомартовски поклон, у коме су биле отворене четкице за зубе, ношен женски доњи веш, „Еванђеље по Јовану“, варјача, док је четрдесет службеница аналитичко – информационог одељења МУП-а Србије, добило по примерак књиге, на чијем је омоту порнографија.

Раднице одбиле увредљиви поклон/ФОТО: Инфоцентрала

„Добиле смо невешто упаковане кутије за ципеле, у којима су се налазиле отворене четкице и пасте за зубе, сунђери за судове и ношене женске гаће. Ту је било и уложака и тампона, гумених бомбона, фломастера, играчака Снешко Белић, Еванђеља, зимских капа, рукавица, шалова и по варјача. Очигледно се ради о некој црквеној хуманитарној помоћи. Ми ништа нисмо тражиле, а најмање да будемо понижене на овај начин. Ако су већ имали идеју да нам нешто поклоне и један цвет је био довољан или да председник општине попије кафу с нама, да нас удостоји пажње. Шокиране смо. Већина нас је однела поклоне у Црвени крст“, објавио је портал „Инфоцентрала“ изјаву једне од радница.

Председник општине: Сличне пакете добијају жене широм Европе

Поводом информације да су пакети хуманитарне организације „Љуби ближњег свог“, подељени за 8. март женама запосленим у Општини Деспотовац – понижавајући, председник те општине Никола Николић (СНС) је изјавио за „Блиц“ да то није тачно и да је иста организација поделила ученицима пакете за Светог Саву.

„Реч је о непримереној кампањи политичких неистомишљеника. Пакети које смо делили женама за 8. март нису понижавајући. Сличне пакете добијају жене широм Европе. Намера је била да жене добију корисне поклоне. Ако има увређених дама, извињавам се, трудићемо се да се следеће године поправимо. Злонамерни су монтирали фотографије пакета, то није истина, јер су у садржају пакета чарапе, капе… доста корисних ствари“, каже председник општине Деспотовац, Никола Николић.

Исус му рече: Ја сам пут истина и живот
Пригодан осмомартовски поклон/ФОТО: Инфоцентрала

Ранијих година запосленим женама дељени су ваучери од по 5.000 динара, али општина овог пута није имала новца.

„Острво девица“ Наташе Марковић осмомартовски поклон за службенице МУП-а

На другој страни, „Блиц“ је препун хвале за поклон који су добиле раднице МУП-а Србије. Наиме, четрдесет службеница аналитичко – информационог одељења, добило је осмомартовски поклон од издавачке куће „Плави јахач“ – књигу Наташе Марковић „Острво девица“, на чијем је омоту (уметничка?) слика нагих женских особа у екстази.

Истовремено, исти дневни лист рекламира поменуту издавачку кућу и њену акцију: „Плави јахач“ организује мартовску распродају књига. Попуст на све књиге биће 30 одсто од пуне цене, а сваки пети купац, добиће књигу на поклон“.

На крају, „Блиц“ доноси и кратак и баналан, југоносталгичарски приказ романа „Острво девица“: „Први документарни роман Наташе Марковић “Острво девица” је интригантна, интимистичка фреска о једном времену и четири генерације жена у Србији. Главна јунакиња је Анета, новинарка, издавач писац… Рођена је и живи у комунизму, у прелепој мултиетничкој земљи Југославији, која се распала у крви. Она прича како је у окружењу тврдог патријалхалног и ратничког друштва, разапета између душе и тела, нашла свој мали женски пут… И како је са падом Берлинског зида, у времену транзиције, у коме се преокрећу све вредности, нестао њен свет. Ту је и авлијанер Жућа, гонич дорћолских трамваја… Њена кћерка Хана, млада и лепа Београђанка, у свету глуме и моделинга трага за својим идентитетом и женским узорима… и стално размишља о лепршавим хаљинама и вештини завођења…“

Острво девица
ФОТО: Промо

„Какав празник, такви и поклони“, рекли би неки.

Хронограф