Ексклузивно: Једно од најважнијих археолошких открића свих времена у Египту

Археолози из Египта и Немачке пронашли су јуче, у подземним водама сиротињске четврти у Каиру, огромну статуу дугачку осам метара, која вероватно приказује веома цењеног фараона Рамзеса II, који је владао Египтом пре више од 3.000 година.

рамзес II
Фото: Ројтерс

Ово откриће, за које Министарство старина сматра да је једно од најважнијих свих времена, пронађено је у близини рушевина храма Рамзеса II, у древном граду Хелиополису, који се налази у источном делу данашњег Каира.

„Прошлог уторка су ме звали да ме обавесте о великом открићу колоса краља, највероватније Рамзеса II, направљеног од кварцита“, изјавио је за Ројтерс министар старина Калед ал-Анани.

Најмоћнији и најпоштованији владар Старог Египта, фараон који је познат и као Рамзес Велики, био је трећи владар из Деветнаесте династије и владао је од 1279. до 1213. године пре Христа.

пронађена статуа Рамзеса II
Фото: Ројтерс

Он је водио неколико војних похода и проширио Египатско царство од Сирије на истоку, до Нубије на југу. Његови наследници су га звали „Велики предак“.

„Пронашли смо бисту статуе и доњи део главе, а када смо уклонили углаву, пронашли смо круну, десно ухо и део десног ока“, рекао је Анани.

У четвртак су археолози, званичници, локално становништво и представници медија посматрали како огроман виљушкар извлачи главу статуе из воде.

пронађена статуа рамзеса II
Фото: Ројтерс

Заједничка египатско-немачка експедиција такође је пронашла горњи део статуе Сетија II, Рамзесовог унука. Статуа је направљена од кречњака у природној величини, а пронађени део је дуг 80 центиметара.

Храм сунца у Хелиополису основао је Рамзес II, због чега се основано верује да је пронађена статуа управо његова, тврде археолози. То је био један од највећих храмова у Египту, скоро два пута већи од Карнака у Луксору, али је уништен у грчко-римском периоду. Многи његови обелисци пребачени су у Александрију или Европу, а камење је опљачкано и коришћено за изградњу Каира.

Стручњаци ће сада покушати да извуку преостале делове обе статуе, а затим да их сложе. Ако овај подухват буде успешан и докаже се да пронађени колос заиста припада Рамзесу II, он ће бити постављен на улазу у Велики египатски музеј чије отварање је најављено за 2018. годину.

Рамзес II, познатији као Рамзес Велики, један је од најпознатијих египатских фараона, а многи га сматрају најбољим фараоном у историји. Његова мумија пронађена је 1881. године и одмах је однесена у Египатски музеј у Каиру где остаје до дана данашњег. Поред тога што је био најбољи фараон, разликовао се од својих савременика по дуговечности и висини. Наиме, просечни животни век у том периоду био је 30-40 година, а Рамзес II је живео дуже од 80 и био је висок 170 центиметара што је била натпросечна висина за Египћанина тога доба. За мумију Рамзеса II везује се једна анегдота: током седамдесетих година прошлог века, египтолози су приметили да се стање мумије погоршава и хитно су је послали у Париз на испитивање и лечење. За ову прилику мумији је морао да се изда египатски пасош, а под занимање је стајало: краљ (покојни).

Сензационално откриће: Древна палата постала доступна захваљујући терористима!

Ројтерс

Превод: Хронограф