После напада на Патријарха Иринеја СПЦ ЗОРАНИ ОДУЗИМА ОРДЕН!

Данас ће бити одржана венредна седница Светог архијерејског синода СПЦ, на којој ће се расправљати, између осталог, и о нападу министарке Зоране Михајловић на патријарха и СПЦ, тврди дневник Ало! позивајући се на неименоване изворе из врха Српске православне цркве.

спц орден зорана
Фото: juznasrbija.info

Једна од тема на седници Синода биће и ничим изазван напад министарке Зоране Михајловић на Патријарха и СПЦ, односно оптужбе да врше притисак на председника Вучића пред почетак дијалога о Косову!

– На Синоду ће бити речи о самом покретању дијлога о Косову, али посебан акценат, на иницијативу неколико владика који су посебно шокирани министаркином изјавом, биће на саопштењу потпредседнице Владе Србије Зоране Михајловић којим је, како су они разумели, покушала да направи јаз и раздор између Цркве и врха државе, односно самог председника и Патријарха. У целој причи је најспорније то што се све десило непосредно пошто је Михајловићева од Цркве награђена орденом који се даје за највеће заслуге, па уопште не би било чудно да један од владика, који је познат по мало радикалнијим ставовима, односно припада конзервативној групи владика, предложи да Црква направи преседан и Михајловићевој одузме орден – каже наш извор из врха СПЦ.

Он каже да је Патријарха Иринеја вест о критикама које је Цркви упутила потпредседница Владе Зоране Михајловић затекла док је боравио у Бијељини на устоличњу новог Епископа зворничко-тузлансог Фотија.

– Поставља се питање зашто њој смета став СПЦ о Косову, који уопште није био наметљив и који је изношен само када је Црква упитана за то, толико смета, а не сметају јој ставови разних политичара, разних организација, САНУ и не знамо кога још, којима су били преплављењи медији последњих месеци. Зато је Патријарх био посебно непријатно изненађен, али и владике, које су у том моменту биле са њим – прича наш извор.

Патријарху је, додаје, посебно тешко пало што се све дешава док у Србији у вишедневној пости СПЦ борави Папа и Патријарх александријски и све Африке господин Теодор.

Иначе, „црквену владу”, која ће расправљати о одговору СПЦ на отровне стрелице које је упутила Михајловићева, сачињавају владике Милутин из Ваљева, жички Јустин, Фотије и митрополит загребачко-љубљански Порфирије, али ће данашњој седници приствовати још неколицина епископа СПЦ.

„Спутњик“: У чије име говори Зорана Михајловић?

Поводом изјаве Михајловићеве портал „Спутњик” се јуче у ауторском коментару запитао да ли је само патријарху Иринеју забрањено „да јавно искаже став о Косову и Метохији, иако је колевка наше Цркве баш у јужној српској покрајини и иако су наши манастири и светиње центар окупљања и највећа нада за преостале Србе”.

Зашто ЗОРАНА БРАНИ ВУЧИЋА од српског ПАТРИЈАРХА?

Ј. Ђондовић, Ало!