СЕДАМ РУСКИХ ЧУДА – понос и лепота

Резултати анкете коју се пре неколико година руске телевизијске и радио -станице и новинске куће организовале ради избора руских чуда поново су ових дана популарни на интернету. Својевремено је сваки грађанин Русије могао да учествује у анкети путем интернета и СМС порука. Ово је њихов избор.

седам руских чуда
Бајкалско језеро/Фото: Спутник

Бајкалско језеро

Бајкалско језеро или само Бајкал налази се у источном Сибиру, северно од границе Руске Федерације и Монголије и сматра се најдубљим и уједно највећим резервоаром питке воде на свету, јер запрема више од 20 одсто светских залиха слатке воде. Дубоко је 1.637 метара, а протеже се близу 700 километара.

Зими, када се језеро заледи, мештани режу коцке леда и продају их. Лед буде дебљине од 30 центиметара до неколико метара. Не чуди онда што је названо од татарског „баи-кул“ — „богато језеро“.

У језеру поред разних и ендемских врста живи једина врста слатководне фоке на свету — бајкалска фока, која је због скупоценог крзна на мети бројних криволоваца.

Воде језера запљускују обале чак 27 острва. Претпоставља се да је старо између 20 и 30 милиона година и има више од 300 притока.

Године 1996. стављено је на листу светске баштине.

Долина гејзира

Налази се на полуострву Камчатка, и друга је на свету по концентрацији стотина активних и атрактивних гејзира који избацују воду температуре и 250 степени Целзијусових до чак 500 метара изнад земље.

Долина је део резервата природе Кронотски, који је уврштен у Светску културну баштину „вулкана Камчатке“.

Терен је тешко приступачан тако да су једино превозно средство хеликоптери.

Споменик мајци домовини

седам руских чуда
Споменик мајци домовини/Фото: Спутник

Ако нисте знали, овај монументални споменик је чак два пута виши од Кипа слободе у Њујорку и уврштен је у Гинисову књигу рекорда.

Саграђен је педесетих година прошлог века у Волгограду у част свим војницима који су изгубили живот у Другом светском рату.

Тачније, „Мајка Домовина зове!“ (Родина Мать зовёт!), дело је совјетског вајара црногорског порекла Еугена Вучетића посвећено епској Стаљинградској бици. Конструкција је висока 52 метра и тешка 7.900 тона. Мерено од врха мача до подножја, величина износи 85 метара.

Петерхоф

Понеко га назива и руским Версајем.

Комплекс је изграђен по наредби славног руског цара Петра Великог почетком 17. века и налази се у непосредној близини Санкт Петербурга.

Због мноштва зеленила, воде, злата и дивне архитектуре, сматра се врхунском туристичком атракцијом Русије.

Део комплекса је уврштен у Унескову светску културну баштину.

Храм Василија Блаженог

Симбол Москве, а за скоро сваког странца и целе Русије. Препознатљив управо по облику и бојама својих купола додатно краси ионако велелепни Црвени трг.

Саграђен је у периоду између 1555. и 1561. године у част победе цара Ивана Грозног над Татарима. А кроз векове име му је мењано.

Храм се састоји од осам мањих цркава окупљених око једне главне.

Ако нисте знали, карактеристичан облик куполе Руси су почели да користе у 12. веку јер, за разлику од византијских које су плитке, ове могу боље да поднесу тежину снега.

Стубови у Републици Коми

Ово је још једно у низу ремек-дела природе.

Процењује се да су ови камени гиганти настали пре 200 милиона година и атрактивни су управо због висине — од 30 до 42 метра!

За њихово порекло везују се разне легенде и мистерије. Придавала им се натприродна моћ и довођени су у везу са старим култовима и сматрани каменим идолима.

Елбрус

Елбрус, са 5.642 метра надморске висине је највиши планински врх Русије и Европе.
Омиљено је стециште туриста — заљубљеника природе и зимских спортова, а по природи је неактивни вулкан.

Налази се у западном Кавказу, у руској аутономној Републици Кабардино-Балкарија, неколико километара од границе са Грузијом.

Има два врха: источни и западни. Западни врх је и највиши, са 5.642 метра, док је источни неколико метара нижи — 5.621 метар.

Занимљиво је да је Елбрус једна од најсмртоноснијих планина на свету, иако технички уопште није захтеван за освајање. Године 2004. погинуло је 48 пењача.

седам руских чуда
Петров дворац у Санкт Петербургу/Фото: Спутник

Спутник Србија