Оснивач Плејбоја ДОБИО ЧИТУЉУ у Нишким новинама – Нишлије и Црногорци се ОПРАШТАЈУ ОД ХЈУА ХЕФНЕРА

Фасцинантна је потреба Балканаца да се идентификују с белосветским битангама и пробисветима. Међу читуљама објављеним у нишким Народним новинама, нашла се и једна која не изазива тугу, колико смех, јер је намењена преминулом оснивачу Плејбој империје Хјуу Хефнеру.

хју хефнер
Фото: Јужне вести

Хефнер је преминуо у среду у својој 91. години, у свом дому окружен најмилијима, саопштила је компанија Плејбој.

Био је амерички предузетник, најпознатији по томе што је 1953. године основао ‘лајфстајл’ часопис за мушкарце – Плејбој.

Први број познат је по томе што је на насловници била фотографија голе глумице Мерилин Монро, а продавао се за 50 центи и објављен је без датума у случају да не би било другог издања. Прво издање се распродало за неколико недеља.

Рођен је у Чикагу, а почео је као новинар у Есквајеру. Био је и главни креативни директор компаније Плејбој.

Захваљујући успеху Плејбоја, постао је милионер, а његова нето вредност у време смрти процењује се на више од 43 милиона долара.

Хефнер је био и политички активиста и филантроп који је био активан по низу јавних питања. Био је и ветеран Другог светског рата.

Часопис Плејбој излази једном месечно и доноси фотографије голих жена, као и разне чланке о моди, спорту, производима и јавним личностима.

За њега су своје кратке приче писали и познати писци попут Артура Кларка, Јана Флеминга, Владимира Набокова и Маргарет Етвуд, а за тај часопис радили су и многи познати фотографи.

Осим главног часописа у САД, посебна национална издања Плејбоја издају се широм света.

Медији пишу да је Хефнер своје гробно место резервисао још 1992. године. И платио 75.000 долара како би га сахранили поред Мерилин Монро.

На вест о његовој смрти нису остале имуне ни Нишлије, које су се одлучиле да милионеру и човеку који је свој дуги век провео у друштву лепотица, последњи поздрав упуте преко штампаног дневног листа.

Они који су се одлучили за овакво опраштање са Хефнером рекли су за РТВ Белами да су на идеју дошли спонтано, док су пили јутарњу кафу, јер сви они читају Плејбој.

Поред тога, додали су, одушевљавао их је позитиван став Хјуа Хефнера, а нарочито, како кажу, његово противљење НАТО бомбардовањu Србије 1999. године.

У београдском дневнику Политика грађани потписани као Крте и Влачић опростили су се од Хефнера поруком: „Живот сладак к’о бомбона. Последњи поздрав господару ноћи“.

Црногорци се опростили од Хјуa Хефнера

хју хефнер
Пријатељу и идолу, имао се рашта и родити/Фото: prinscreen

Дугогодишњи пријатељу и идолу наш, вест о твојој смрти нас је дубоко потресла, нисмо спремни за твој одлазак, али што каже наш народ „имао си се рашта и родити“. Вечна ти слава и хвала – наводи се у читуљи која је објављена у данашњој „Побједи“.

Извор: Н1

1 коментар

Comments are closed.