ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ модерног човека: Како победити ЛЕНОСТ

У борби против лености може вам помоћи техника планирања и поделе задатака на мање области.

леност
Фото: Shutterstock

Нема срамотнијег ни луђег заната од дангубе, беспослице и лењости – говорио је Доситеј Обрадовић, док је Бенџамин Френклин упозоравао да успавана лисица неће ухватити кокошку. Па ипак, упркос последицама које оставља на лични и пословни напредак, леност је тешко победити.

Да ли зато што имамо све више обавеза или због нечег другог, тек статистика показује да смо данас четири пута склонији да оно што треба да урадимо – одложимо. Мада су по одлагању обавеза чувени студенти са њиховим изговором „Од понедељка почињем да учим“, статистика показује да ова појава погађа сваког петог човека.

– Леност се најчешће јавља из два разлога – или нам је задатак исувише једноставан или нам се чини да превазилази наше снаге – каже животни тренер Тамара Вујновић.  – Ако се суочавате са обавезом која вас не инспирише, прогласите је приоритетом. Увећавањем важности задатка, увећава се и ваша спремност да урадите оно што је потребно.

У другом случају, када се боримо са обавезама за које се не осећамо спремнима, наша саговорница предлаже да замислимо задатак у виду одређеног облика – камена, планине, лопте.

– Сада, у својим мислима, почните лагано да смањујете тај облик и спуштајте га што ближе земљи. Радите тако све док вам величина и положај не буду довољно прихватљиви. На овај начин, мењате представу задатка у свом уму, који га сада региструје као мањи и савладив – поручује животни тренер.

Управо превазилажење тешкоћа прави хероје, говорио је Луј Пастер, док кинеска пословица упозорава да је леност највећи непријатељ врлине.

– У борби против лености може вам помоћи техника планирања и поделе задатака на мање области. Али је најважније да промените ту представу коју имате у себи, јер тако увећавате своју мотивацију. А онда вам, једноставно, ништа неће бити толико тешко – закључује Вујновићева.

Новости