Самоодбрана од ПРОВАЛНИКА – ВАША ПРАВА у случају да га затекнете у кући

У самоодбрани и одбрани ближњих можете да примените силу. Али, кад, чиме и како? Од тога зависи да ли ћете и ви тако починити кривично дело…

самоодбрана

Нажалост, економска ситуација у нашој земљи је тешка, и криза удара на најосновније људске потребе. Из тог разлога, са једне стране, све више људи се одлучује на акте криминала , а са друге стране, полиција има ограничене ресурсе и вољу да реагује.

Из свега напред наведеног, ми смо одлучили да вам са правног аспекта приближимо реалну ситуацију, где ви затичете непозвану особу у вашем стану, а у циљу вршења кривичног дела, најчешће крађе.

Како би шансе да ви постанете жртва током дешавања овог кривичног дела свели на минимум, кроз правне савете даћемо вам смернице (не савете из области физичко  -техничке заштите) како да се понашате у оваквим ситуацијама.

За почетак ћемо дефинисати неколико појмова.

Непозвано лице – лице које се налази у вашем дому, без ваше воље и позива, чинећи кривично дело.

Наоружан – се сматра онај ко има било какво хладно или ватрено оружје, па чак и ствар која се може на тај начин употребити.

Првенствено ћемо претпоставити да вам је непозвана особа у кући и да ви на њу наилазите.

Желимо да нагласимо да, уколико околности дозвољавају, прва ваша реакција треба да буде позивање полиције.

Затим ћемо размотрити овај проблем кроз четири могуће ситуације

1. Непозвано лице није наоружано, нисте ни ви

2. Непозвано лице је наоружано, а ви нисте

3. Непозвано лице није наоружано, а ви јесте

4. Непозвано лице је наоружано, а и ви сте

У првом случају, уколико немате избора, односно уколико сте угрожени примена силе свакако долази у обзир.

Уколико то сведемо на обичну тучу, имате право да савладате противника, али притом не смете користити никакво оружје, а такође не смете вршити физичку силу већу од оне која је неопходна да бисте га савладали (онеспособили и ставили под контролу његово деловање, а до доласка полиције, после чега више не смете вршити физичку силу).

У другом случају, је ситуација знатно олакшана, уколико сте угрожени и успете да савладате противника голим рукама, у принципу не постоји ниједан основ по коме би ви могли да одговарате законски, чак и ако му нанесте значајне повреде које нарушавају његово здравље. Ово је све наравно под условом да су се повреде догодиле у току савладавања противника, а не накнадно.

Уколико лице које врши кривично дело (разбојник-провалник) није наоружано, а ви јесте, морате бити јако обазриви, јер и најмања грешка може од вас направити починиоца тешког кривичног дела. Најбоља солуција је да, пошто сте већ позвали полицију, припретите оружјем и умирите провалника. Уколико крене да бежи немојте ићи за њим, а уколико крене ка вама измичите се колико год је могуће, покушајте пуцањ упозорења, те ако насрне на вас трудите се да примените оружје тек кад баш немате ниједан други избор, јер чак и тада постоје околности под којима ћете оваквим поступањем ви учинити кривично дело.

самоодбрана

У четвртом случају ситуација се јако компликује, сваки погрешан потез може довести до потенцијалног губитка живота, али је танка линија између спасавања живота и имовине и чињења кривичног дела (покушај убиства, убиство у прекорачењу нужне одбране итд….). У оваквим ситуацијама мора постојати основан разлог да бисте ви употребили своје оружје. Дакле, тек уколико вам је живот угрожен, односно уколико приметите да се лице спрема да вас нападне или то већ чини свакако да употреба оружја долази у обзир, али поново наглашавамо да то можете учинити само у мери која је неопходна да отклоните његов напад. (нпр. уколико вас неко нападне ножем, а и ви поседујете један, било који маневар, па и убод на неко место које не угрожава живот а онеспособљава противника, је једини легитиман потез). Међутим, како је у оваквим ситуацијама тешко вршити такве процене, сасвим је довољно да се трудите да вам употреба оружја које поседујете буде крајњи избор и то тек пошто се противник спрема да употреби своје.

Немојте губити из вида да ви у оваквој ситуацији треба да заштитите себе, себи ближње и имовину коју поседујете од напада криминалаца, а не да се борите против њих.

Борбу против криминалаца препустите полицији и правосуђу, а ви ако имате било какво правно питање слободно нам се обратите.

Извор: Јустиција