УЖАС! Сточно гробље у Бачком Брестовцу и даље ЛЕГЛО ЗАРАЗЕ – ЛЕШЕВИ разбацани НА СВЕ СТРАНЕ (ВИДЕО)

Пре три недеље Еколошки покрет Оџака објавио је фотографије о сточном гробљу у Бачком Брестовцу (мрцињаку – како кажу Брестовчани). Дигла се велика „прашина“ и надали смо се да ће то деловати отрежњујуће на све одговорне у нашој општини.

сточно гробље
Фото: Еколошки покрет Оџака

Да би проверили да ли се нешто променило, чланови Еколошког покрета Оџака су 11. новембра 2017. године, обишли сточно гробље у Бачком Брестовцу и констатовали да на мрцињаку нема промена: све је по старом. Угинула стока се даље баца ван ископане рупе и као да нико о томе није рекао ни реч, мада су о томе писали Курир, Вечерње новости, прилог објавила Радио-телевизија Војводине, портали, друштвене мреже.

сточно гробље
Фото: Еколошки покрет Оџака

Видео о везаном псу за цркнуту краву имао је у једном тренутку преко 40.000 прегледа и преко 600 дељења. Све ово није било довољно да становници Бачког Брестовца промене своје понашање. Данашним обилазаком смо видели теле испред некадашње зграде хладњаче и краву на десетак метара од јаме за бацање угинулих животиња. Констатовали смо да је онај ко је радио на уклањању лешева (вероватно ЈКП „Брестком“) траљаво обавио свој посао. Уместо да се ангажује механизација и јама за бацање угинулих животиња ископа тако да керовима и дивљим животињама онемогући приступ цркнутим животињама, само је формално урађен посао који су наредили инспекцијски органи. Цркнуте животиње су само гурнуте у рупу тек толико да се каже да нису ван рупе и до њих врло лако могу да дођу и керови и дивље животиње. Јама треба да има вертикалне зидове и да буде довољно дубока да онемогући приступ лешевима угинулих животиња. Садашња јама је вероватно остатак јаме ископане пре неколико година. Временске прилике и неприлике су учиниле своје, тако да су се зидови јаме урушили и јама изгубила своју функцију – па је, изгледа, сасвим свеједно да ли су лешеви животиња у јами или ван ње – када керови и дивље животиње могу слободно да им приђу .

сточно гробље
Фото: Еколошки покрет Оџака

Мислимо да општински органи треба озбиљно да се позабаве овим проблемом и да се коначно утврди нечија одговорност.

Видео: Пас везан за цркнуту краву:

Еколошки покрет Оџака