СВЕЧАНО ОТВОРЕНА СЕПТИЧКА ЈАМА: новинари нису дошли – мислили да је лажна вест (ВИДЕО)

У Мирошевцима код Лесковца јуче је заиста свечано, и пред камерама, отворена септичка јама која ће служити локалној основној школи.

септичка јама
Фото: printscreen

Претходиле су сумње новинара да је позив који је стигао редакцијама медија на југу Србије прави, па се многи нису ни одазвали, али се испоставило да се заиста ради о догађају који локални челници сматрају важним. Наиме, испоставиће се да вест која звучи као да је стигла са неког хумористичког сајта открива суморну истину – многе школе у лесковачком крају уопште немају канализацију и тоалете.

Од пре два дана, када је стигао позив медијима, нагађало се о томе – да ли је свечано отварање септичке јаме у једној основној школи лажна или истинита вест.

Многи су били склонији да поверују да је реч о такозваном „фејк њузу“, па смо и ми поверовали у објашњење да свечаног отварања септичке јаме неће бити. И тако смо отварање пропустили, али смо захваљујући колегама са Југмедиа добили снимак.

„На крају се ипак испоставило да то јесте отварање септичке јаме. Ми смо били изненађени јер локална власт заиста улаже у реновирање школских објеката и мислим да ово није начин да поентирају тиме“, каже Драган Маринковић из Југмедиа.

Од јуче се коментарише: зашто септичку јаму отварати свечано, зашто пред камерама, да ли је то неуобичајен догађај, зар њихово постојање не би требало да буде нешто што се подразумева? Зато што десет одсто од 89 школа у Лесковцу нема тоалете, кажу у градском одељењу за локални развој.

„Не могу да схватим да у 21. веку школа може да има пољске тоалете. А овде код нас има девет и ми радимо на томе, ја сам и новинарима рекао да себи дајем рок од максимално две године да више ниједан таклав тоалет не постоји. Јер и деца у сеоским срединама заслужују да имају једнаке услове и за школовање и санитарно хигијенске услове као и деца у градским школама“, каже шеф Одељења за друштвене делатности и локални економски развој града Лесковца Бојан Тојага.

Свечано или не, јавност је обавештена да је пуштена у рад септичка јама, али тоалети у овој школи још нису. Без септичке јаме, са пољским тоалетима је још девет школа у лесковачким селима.

Гордана Бјелетић, Н1

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.