Мигранти НАПАДАЈУ шетаче на Калемегдану Парк већ месец дана у мрклом МРАКУ

Мигранти изазвали инциденте. Београђани имали неколико непријатних ситуација са азилантима у Калемегданском парку. Са бедема код Војног музеја наводно бацали флаше на пролазнике. Мора да је флаша случајно пала, кажу из „Београдске тврђаве“.

мигранти
Фото: З. Јовановић, Новости

Редовни посетиоци Калемегдана последњих неколико дана нижу приче о непријатностима са мигрантима, који на тврђави проналазе уточиште. Од када је грануло сунце, чини се и да њих има све више, а то не би био никакав проблем да се нису осилили и почели да насрћу на Београђане. Гађање отпацима са бедема крај Војног музеја само је пример онога са чиме се шетачи суочавају.

Према речима Драгане М, која станује недалеко од овог градског парка, ситуација постаје непријатна.

– Шетам пса два пута дневно Калемегданом и лично сам присуствовала сцени бацања флаша на пролазнике са зидина – прича забринута саговорница. – Реч је о групи од око петоро, шесторо млађих азиланата. Они су ту били и зимус, међутим, никога нису дирали. Сада ми већ није свеједно када пролазим овуда.

Како тврди наша саговорница, мигранти су нападали старије особе, а наводно, на мети бахатих младића неколико пута нашле су се и девојке.

– Чула сам да спавају у рупама које се налазе у бедему. Обезбеђење тврђаве, нажалост, чине старији мушкарци, који се не усуђују да реагују жустрије. Опомињу их, али не вреди – прича Драгана.

Наводе саговорнице Новости оштро су демантовали из ЈП „Београдска тврђава“:

– Реч је о дезинформацији! Наше обезбеђење је стално на терену и сигурно не би допустили такво понашање. Гађање флашама се није догодило, а ако је неко њоме погођен, мора да је она случајно пала.

Ни Комесаријат за избеглице није упознат са новонасталом ситуацијом. Како су нам казали, главно стециште миграната је у парку код главне аутобуске станице, те о њиховом боравку на Калемегдану немају засада никакве информације.

– Имамо људе на терену и упознати смо са свим што се дешава, али не и о наведеном инциденту – рекла нам је Светлана Палић из Комесаријата. – Они које нисмо успели да убедимо да оду у Прихватилиште, налазе се у Миксалишту. Нажалост, места окупљања су тамо где очекују контакт са кријумчарима, а Калемегдан то није.

мигранти
Горњи град на Калемегдану – Победник/Фото: TrekEarth

Осветлење

Како сведочи Драгана М, око месец дана део Калемегдана је у мрклом мраку, и то баш предео где су се инциденти са мигрантима одиграли. Конкретно, реч је о крају у ком се налази Јапанска чесма, изнад Великог степеништа.

– Није немогуће да се азиланти прикраду обезбеђењу у мрклом мраку и улогоре се током ноћи – закључује наша саговорница.

Г.Новаковић, Новости