Министарство одбране НА УДАРУ НВО сектора због споменика Дражи Михаиловићу

НВО сектор пропитује Министарство одбране због „контроверзних“ фотографија са Равне Горе.

споменик дражи михаиловићу
Споменик генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу на Равној Гори/Фото: Twitter

Саопштење Министарства одбране да званична делегација Војске Србије није положила венац на споменик Дражи Михаиловићу на Равној Гори није довољно, сматрају у Форуму за безбедност и демократију и додају да мора да се одговори на питање ко су људи у униформама који су положили венац на тај споменик.

„Министарство, а пре свега Генералштаб Војске Србије, и даље дугују објашњења и одговоре на питања – ко су људи у униформама Воске Србије, да ли су они активни припадници Војске или нису, и о каквом је догађају, с којим се Војска доводи у везу, реч“, наводи се у саопштењу Форума.

Министарство је у саопштењу навело да делегација није положила венце на „било ком месту“ које није обухваћено годишњим плановима учешћа припадника тог ресора и ВС у обележавању годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије и међународним активностима посвећеним очувању достојанственог сећања на жртве оружаних сукоба у прошлости.

Како додају у Форуму, зависно од одговора на та питања морала би да уследе даља објашњења или од оних задужених за питања безбедности – ако су у питању крађа или неовлашћено коришћење униформи, или од управе Генералштаба која је задужена за персоналне послове, морал и верску службу – ако су учесници овог догађаја активна и стално запослена лица у Војсци Србије и Министарству одбране.

„У сваком случају јавности се дугују информације и објашњења колико је људи и зашто баш у суботу, 5. маја 2018. било на Равној Гори приликом полагања венца (који, приметимо, није ‘обичан’, него од ловора, дакле, налик официјелним и државним), шта је и ко је и у ком својству том приликом говорио и да ли са одласком ових људи на Равну Гору постоји, било каква, логистичка веза са ВС“, упитао је Форум.

Како кажу, уколико се утврди да је реч о активним војним лицима и да је одлазак на Равну Гору део неког другог програма, макар и „излетничког“, питања су опет отворена.

„Јавност би у том случају могла бити обавештена какав је програм у питању и шта му је циљ, а надлежни у Војсци Србије и Министарству одбране би морали знати да ће тада погледи и питања ићи и ка Начелнику Генералштаба и министру одбране“, додаје се у саопштењу.

Генерал Диковић и министар Вулин су у том случају – да ће на Равној Гори доћи до појаве лица у униформама – морали за то знати, јер су о тој активности морали бити унапред обавештени, сматрају у Форуму за безбедност.

Н1/Хронограф

1 коментар

  1. О јебем те државо. Зар се групама Србомритеља треба одговарати. Понос ке одати почаст Дражи Михајловић.

Comments are closed.