Министарство одбране НА УДАРУ НВО сектора због споменика Дражи Михаиловићу

1

НВО сектор пропитује Министарство одбране због „контроверзних“ фотографија са Равне Горе.

споменик дражи михаиловићу
Споменик генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу на Равној Гори/Фото: Twitter

Саопштење Министарства одбране да званична делегација Војске Србије није положила венац на споменик Дражи Михаиловићу на Равној Гори није довољно, сматрају у Форуму за безбедност и демократију и додају да мора да се одговори на питање ко су људи у униформама који су положили венац на тај споменик.

„Министарство, а пре свега Генералштаб Војске Србије, и даље дугују објашњења и одговоре на питања – ко су људи у униформама Воске Србије, да ли су они активни припадници Војске или нису, и о каквом је догађају, с којим се Војска доводи у везу, реч“, наводи се у саопштењу Форума.

Министарство је у саопштењу навело да делегација није положила венце на „било ком месту“ које није обухваћено годишњим плановима учешћа припадника тог ресора и ВС у обележавању годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије и међународним активностима посвећеним очувању достојанственог сећања на жртве оружаних сукоба у прошлости.

Како додају у Форуму, зависно од одговора на та питања морала би да уследе даља објашњења или од оних задужених за питања безбедности – ако су у питању крађа или неовлашћено коришћење униформи, или од управе Генералштаба која је задужена за персоналне послове, морал и верску службу – ако су учесници овог догађаја активна и стално запослена лица у Војсци Србије и Министарству одбране.

„У сваком случају јавности се дугују информације и објашњења колико је људи и зашто баш у суботу, 5. маја 2018. било на Равној Гори приликом полагања венца (који, приметимо, није ‘обичан’, него од ловора, дакле, налик официјелним и државним), шта је и ко је и у ком својству том приликом говорио и да ли са одласком ових људи на Равну Гору постоји, било каква, логистичка веза са ВС“, упитао је Форум.

Како кажу, уколико се утврди да је реч о активним војним лицима и да је одлазак на Равну Гору део неког другог програма, макар и „излетничког“, питања су опет отворена.

„Јавност би у том случају могла бити обавештена какав је програм у питању и шта му је циљ, а надлежни у Војсци Србије и Министарству одбране би морали знати да ће тада погледи и питања ићи и ка Начелнику Генералштаба и министру одбране“, додаје се у саопштењу.

Генерал Диковић и министар Вулин су у том случају – да ће на Равној Гори доћи до појаве лица у униформама – морали за то знати, јер су о тој активности морали бити унапред обавештени, сматрају у Форуму за безбедност.

Н1/Хронограф

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.