„Породица“: Одгајан у атмосфери огољеног страха – Стварни свет открио са 15 година

Првих 15 година живота, Бен Шентон је живео у секти и мислио да свету ускоро долази крај. Уместо судњег дана – дошла је полиција, а он је био наглавачке бачен у нов и непознат свет… онај прави.

Језеро Еилдон / Фото: Депозитфотос

 

Ушушкани у дому на обалама аустралијског језера Еилдон, иза густог растиња и бодљикаве жице, седморо идентично обучене деце офарбане у плаво завршавало је јутарњу хата јога вежбу. Онда су зачули галаму која је долазила са степеништа.

У собу су упали полицајци у униформама. Деца су убрзо одведена из комплекса који се протезао на пет јутара земље, у нову реалност. Бену Шентону биће потребне године и године да је схвати.

Све до тог тренутка у августу 1987. године, његов свет обликовала је Ен Хамилтон-Бирн, гламурозна и харизматична инструкторка јоге која је крајем шездесетих убедила следбенике да се придруже секти Породица. Чланови су веровали да је Ен реинкарнација Исусу Христа и да ће они бити задужени да поново образују преживеле кад дође до смака света.

бен шентон
Ен Хамилтон Бирн

Бену и другој деци речено је да им је Ен мајка. Она их је учила да избегавају људе из спољног света. Уколико им се неко обрати, деца су понављала мантру „Не виде вас, не чују вас, не знају вас“.

„Важило је правило: особи која није члан секте не говорите ништа“, каже Бен.

„Ако бих и имао неку интеракцију са њима, преиспитивао бих се шта сам рекао како бих био сигуран да им ништа нисам открио.“

Чланице Ениног најужег круга, познате као „тетке“, старале су се о Бену и другој деци. Деца су спавала у собама налик ђачким спаваоницама, устајала свако јутро у пет и следила непромењену рутину: јога, медитација, часови, јога, медитација, домаћи задаци, кревет. Иако је ту остала свега шачица деце кад је полиција стигла 1987. године, у једном тренутку их је било чак 28.

Јели су скромне вегетаријанске оброке и често били кажњавани. „Тетке“ су деци потапале главе у воду и држале њихове дланове изнад пламена свећа. Ен, кад није била одсутна због путовања, понекад их је тукла ципелама са високим штиклама.

„Само то што сте то гледали било је довољно да вам остави озбиљне емотивне ожиљке“, каже Бен. Атмосфера је била „огољени страх“.

Један од начина на који је Ен одржавала контролу над члановима култа било је коришћење дроге.

бен шентон

Деца су држана на сталним дозама седатива као што су могадон и валијум. Одрасли и старији тинејџери били су обавезни да узимају ЛСД на редовним церемонијама званим „чишћења“; Ен је сматрала да ће тако обезбедити наклоност следбеника.

Иако Бен није уживао у оваквом детињству – ово је био једини свет за који је знао.

„Кад створите неку реалност за децу, она онда немају друге референтне тачке“, каже он. „Нисам имао са чим то да упоредим.“

То се моментално променило оног дана кад је стигла полиција.

Лежећи у кревету прве ноћи далеко од језера Еилдон, Бен је прочешљавао све што је изговорио тога дана, проверавајући да ли је открио нешто што би могло да га ували у невоље. Одједном, схватио је – то више није било битно. Неће се враћати Ен.

Бен Шентон

„Мислим да сам први пут у животу схватио да сам слободан“, каже он.

Али прави изазови тек су га чекали.

Бен је сазнао да његова мајка није Ен, већ „тетка“ Џој коју није волео. Деца нису била његова браћа и сестре – нека су била деца других чланова секте, друга су била сирочад коју је Ен усвојила. Он је имао 15 година, а не 14 како му је речено. И, наравно, Ен нија била Христова реинкарнација.

„Сад сам покушавао да схватим: ‘Добро, овај свет у ком живим, каква су му правила? Како функционишем, шта треба да радим?'“, каже он.

У школи, Бен је имао проблема да се уклопи. Кад су тројица популарнијих дечака покушали да га узму под своје, он их је одгурнуо од себе.

То није било никакво изненађење – деца у Породици која су показивала знакове везивања брзо су била раздвајана, тако да је пријатељство било нешто што до тада није искусио. Али чак и да јесте, било би му довољно тешко да се зближи са друговима из школе.

„Често кад изградите пријатељство са неким, имате заједничке основе, заједничка интересовања или заједничка мишљења о стварима“, каже Бен. „Ја нисам имао ништа од тога.“

Бен Шентон као тинејџер, пошто је спасен из Породице

Бен се борио против депресије и суицидалних мисли, стигавши до тачке ломљења једне ноћи 1988. године током школске екскурзије по централној Аустралији. Био је у сузама кад му је пришао наставник и подсетио га да се друга деца знају од раног детињства.

„Биће ти потребно неко време. Мораћеш да научиш како да им се приближиш“, рекао је он. „Они су отворени према томе, али на теби је да то урадиш.“

Бен је озбиљно схватио тај савет. Почео је да проучава како се други понашају, анализујући последице њихових дела и извлачећи закључке на основу њих.

Истовремено се преселио из дома за незбринуту децу у породицу старатеља и почео да одлази у цркву. Почео је све више да се осећа као код куће у овом новом свету. Оженио се и добио двоје деце која сада имају 18 и 20 година. И добио је посао у компанији АјБиЕм у којој је радио 22 године.

У међувремену, Бен се зближио са баком – мајком његове мајке – и често је свраћао до ње. Његова мајка Џој живела је преко океана и такође је посећивала мајку кад год би допутовала кући. Њих двоје су 2006. године случајно навратили у исто време код Бенове баке.

Њих двоје нису разговарали откако је Бен први пут сазнао да му је Џој мајка скоро две деценије раније. Џој је тада Бену рекла да не жели да има ништа с њим.

Ен Хамилтон Бирн и њен муж стижу на суд у Мелбурну 1993. Фото: Getty Images

„Немој ни да се трудиш да ми се појављујеш на прагу, залупићу ти врата у лице“, сећа се јасно да му је поручила.

Али Џој је смекшала, а религија је Бена научила праштању. „Она је обећала Ен да неће ступати у контакт са мном“, каже он. „То не значи да није бринула, да није имала жељу за односом и љубављу.“

Џој је остала блиска са Ен, али је од тог тренутка наставила да одржава контакте и са Беном.

Док је била у посети Бену 2012. године, Џој му је поставила изненађујуће питање: да ли би пошао са њом да посети Ен? У том тренутку, Ен је живела у старачком дому где су је лечили од деменције. Није провела ни дан у затвору. Једина казна коју је добила била је новчана у вредности од 5.000 долара за фалсификовање докумената за троје деце. Није било довољно доказа да се подигне оптужница против ње за било шта друго.

Бен Шентон данас

Бен је пристао на Џојину молбу, делом из радозналости. Али док је Ен топло дочекала Џој, није показивала знаке да је препознала Бена. Док је листао албум са фотографијама у њеној соби, видео је да је албум испуњен сликама његовог детињства.

Тад ју је последњи пут видео. Ен је умрла у јуну ове године у 97. години.

Иако Бен тврди да јој неће „плесати на гробу“, осетио је велико олакшање после њене смрти. Његов утисак био је да је она остала заточена у властитим фантазијама и да се није кајала ни због чега.

„Видевши како је исконструисала лаж, проширила ту лаж и повређивала друге – знао сам да вероватно није способна за оно што зовемо покајањем“, каже он.

Сва друга деца из Породице доживела су неки степен трауме, каже Бен. Сматра да је срећан – има жену и децу и сталан посао.

Бен Шентон (спреда десно) са другом децом коју је одгојила Породица.

Данас је окренут ка будућности.

Покренуо је интернет страницу „Спасите породицу“ како би образовао људе о култовима, тоталитарним организацијама и слободи воље. Пише и књигу „Живот иза жице“.

„Покушавате да разлучите шта се десило и зашто, и да свему уденете неки смисао“, каже он.

„Успео сам да усагласим мој живот и стварност.“

Миријам Анеберг, БиБиСи